U bent hier

Doodsangst bij kanker: Hoe kun je helpen?

Datum: 
19/11/2020 - 13:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Coach, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

Mensen worden zich sterk bewust van de eigen sterfelijkheid bij de diagnose van een levensbedreigende ziekte zoals kanker. Die confrontatie verandert het theoretisch weten dat ‘alle mensen ooit moeten sterven’ in een persoonlijke ervaring dat ook ‘ik kan sterven’. De dood die voorheen op een afstand was, komt dan plots heel dichtbij. 

Bij de meeste mensen gaat dit besef gepaard met angst, vaak doodsangst. Het roept vragen op die mensen soms dag en nacht kunnen bezighouden.

Ik ben bang om te verdwijnen zonder een spoor na te laten. Wat zal er van mij na mijn dood overblijven? Ik ben bang om mijn familie te moeten loslaten. Zal ik mijn drie kinderen zien opgroeien? Ik ben bang voor de manier waarop ik zal sterven. Wie zal ervoor zorgen dat ik menswaardig kan sterven?

Deze vragen maken hen diepbedroefd of jagen hen de stuipen op het lijf. Het zijn vooral vragen waarmee mensen vaak in alle eenzaamheid achterblijven. Want ze zijn moeilijk bespreekbaar met familie, vrienden en zorgverleners.

In deze vorming gaat Goedele Van Edom dieper in op de beleving van doodsangst. Ik reik ook verschillende praktische handvaten aan om doodsangst bij mensen te helpen verlichten.

Prijs: 
35
Andere opleidingsdagen: 
26/11/2020 - 13:30 tot 16:30
Organisator: 
Goedele Van Edom
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!