Waar staat het Cédric Hèle instituut voor?
Inhoud:
Missie
Het Cédric Hèle instituut is het Vlaams kennis- en vormingscentrum voor psychosociale oncologie, dat zich inzet voor het verbeteren van de kwaliteit en de toegankelijkheid van psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten.
Samen met ons netwerk ondersteunen we zorgverleners bij het bieden van kwaliteitsvolle, mensgerichte psychosociale zorg door:
- de bewustwording te vergroten van het belang van psychosociale zorg;
- een brug te slaan tussen academisch onderzoek en de klinische praktijk;
- deskundigheid te bevorderen via gerichte vormingen.
We creëren een omgeving waarin zorgverleners elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en versterken, en waar zij zich erkend en ondersteund voelen in hun werk.
Visie
Hoewel psychosociale zorg essentieel is, krijgt een groot aantal mensen met kanker en hun naasten nog steeds niet de passende en noodzakelijke ondersteuning die zij verdienen. Dit komt door:
- een gebrek aan toegankelijkheid, bekendheid of afstemming van deze zorg op hun specifieke noden of doordat de zorg niet op het juiste moment wordt aangeboden;
- hoge drempels om gebruik te maken van psychosociale zorg;
- beperkte tijd en middelen bij zorgverleners om deze ondersteuning te bieden;
- een gevoel van onvoldoende voorbereiding, kennis of bekwaamheid bij zorgverleners om psychosociale zorg aan te bieden.
Het Cédric Hèle instituut zet zich daarom in voor een zorgaanbod waarin psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten even vanzelfsprekend, toegankelijk en kwalitatief is als medische zorg. Ons doel is een duurzame verbetering van hun levenskwaliteit.
We streven naar een zorgsysteem waarin:
- elke zorgverlener zich voldoende uitgerust voelt om gerichte psychosociale zorg te bieden;
- beleidsmakers en onderwijsinstellingen deze vorm van zorg actief ondersteunen en versterken.
Samen met onze partners willen we een verbindende rol spelen en bouwen aan een toekomst waarin mensen met kanker en hun naasten een warme, integrale zorg ontvangen die volledig aansluit bij hun noden.
Bij alles wat we doen, staan onze kernwaarden centraal: verbindend, warm, deskundig en kwaliteitsvol. We creëren sterke verbindingen, zowel tussen zorgverleners als met onze partners. Onze warme aanpak zorgt voor een persoonlijke en betrokken benadering. Met onze deskundigheid bieden we betrouwbare kennis en expertise, terwijl we altijd streven naar de hoogste kwaliteit in onze dienstverlening. Samen zorgen we ervoor dat deze waarden voelbaar zijn in elk aspect van ons werk.
Pijlers
1. Bewustwording vergroten
Psychosociale zorg is van cruciaal belang voor het welzijn van mensen met kanker en hun naasten. Toch krijgt deze vorm van ondersteuning nog te weinig aandacht en erkenning. Veel zorgverleners beschikken niet over de tijd, de kennis of de vaardigheden om psychosociale zorg effectief te bieden. Bovendien wordt psychosociale zorg nog onvoldoende geïntegreerd in de basisopleidingen voor zorgverleners.
Om hier verandering in te brengen, zetten we in op sensibilisering. We vergroten de bewustwording bij zorgverleners, beleidsmakers en onderwijsinstellingen om psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten een volwaardige plaats te geven in de gezondheidszorg.
Daarnaast leveren we een actieve bijdrage aan werkgroepen en overlegmomenten met organisaties en overheden. Ons doel is een toekomst waarin psychosociale zorg stevig verankerd is in het beleid. Zo maken we een verschil, zowel voor mensen met kanker als voor de zorgverleners die hen bijstaan.
2. Een brug slaan tussen academisch onderzoek en de klinische praktijk
Het Cédric Hèle instituut hecht veel belang aan evidence-based practice. Hierbij verlenen zorgverleners zorg op basis van wetenschappelijke evidentie in de psychosociale oncologie, aangevuld met hun professionele expertise en de wensen van mensen met kanker en hun naasten. Het doel is om zorg van hoge kwaliteit te bieden die niet alleen effectief is, maar ook afgestemd op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en de behoeften van de patiënt.
Om de brug te slaan tussen academisch onderzoek binnen het vakgebied van de psychosociale oncologie en de klinische praktijk en om evidence-based zorg te bevorderen, zetten we ons in voor:
- het inventariseren en delen van wetenschappelijke kennis:
Wij bieden zorgverleners toegankelijke en actuele informatie, ondersteunend materiaal en praktische richtlijnen die direct toepasbaar zijn in de praktijk. - de ondersteuning van onderzoekers:
Via gerichte opleidingen, netwerkevents en het stimuleren van samenwerking maken we het eenvoudiger om onderzoeksresultaten te vertalen naar de praktijk. - interprofessionele samenwerking:
We brengen onderzoekers en zorgverleners samen om inzichten te delen en elkaar te inspireren. - het faciliteren van onderzoek:
We faciliteren onderzoek in de psychosociale oncologie dat voortkomt uit vragen en noden van zorgverleners en patiënten, zodat de uitkomsten direct relevant zijn voor de dagelijkse praktijk.
3. Deskundigheidsbevordering via gerichte vormingen
Het Cédric Hèle instituut stimuleert levenslang leren: het voortdurend ontwikkelen van kennis en vaardigheden gedurende de volledige professionele loopbaan. Voor zorgverleners is dit essentieel om hun psychosociale expertise te versterken, zodat zij beter kunnen inspelen op de emotionele en sociale behoeften van mensen met kanker en hun naasten. Door levenslang leren worden zorgverleners niet alleen competenter, maar ook veerkrachtiger in hun werk.
Onze evidence-based vormingen zijn afgestemd op de noden van het werkveld, interactief, praktijkgericht en ze bieden een combinatie van:
- kennisoverdracht:
Het delen van wetenschappelijke inzichten en actuele informatie rond psychosociale oncologie. - vaardigheidstraining:
Praktische oefeningen om psychosociale ondersteuning te bieden op een effectieve en empathische manier. - interdisciplinaire uitwisseling:
Het bevorderen van samenwerking en kennisdeling tussen verschillende zorgprofessionals, wat bijdraagt aan een integrale zorg. - zelfzorg en draagkracht:
We besteden aandacht aan het welzijn van zorgverleners, met praktische tools en inzichten om hun eigen veerkracht te versterken. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan ook beter zorgen voor anderen.
De vormingen worden verzorgd door ervaren docenten die praktijkervaring combineren met wetenschappelijke onderbouwing. Op deze manier ondersteunen we zorgverleners in het bieden van hoogwaardige psychosociale zorg en het versterken van hun professionele groei.