U bent hier

CHi-opleiding: Uitdagingen in de zorg voor ouderen met kanker: suïcide en rouw

Datum: 
19/10/2023 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Kinesist, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen

Evaluatieformulier

Kanker treft vooral ouderen. Nog meer dan andere patiënten zijn zij kwetsbaar. Ze hebben vaak verschillende aandoeningen tegelijk en hun netwerk is beperkt. Zorgverleners, zowel in ziekenhuizen, woonzorgcentra als de thuiszorg, staan voor de uitdagende taak om ouderen met kanker te omringen met de gepaste zorg.

In deze opleiding krijg je praktische en bruikbare handvatten in het omgaan met specifieke uitdagingen in de psychosociale zorg voor ouderen met kanker.

De voormiddag staat in het teken van zelfdoding. 
Hoe kan je signalen herkennen en hoe ga je een eerste gesprek hierrond aan? Hoe kan je vanuit jouw rol een verschil maken en gepast reageren op suïcidaliteit?

In de namiddag wordt het thema rouw besproken. 

In het voorjaar (27/4) vindt de eerste opleidingsdag plaats (rond de thema's depressie en dementie). Je kan inschrijven voor de twee opleidingsdagen, of voor één van beide dagen. Meer informatie en inschrijven voor dag 1 (27/4).

Accreditering voor artsen is voorzien.

Prijs: 
0
Programma: 

9.30 - 12.30 u.: Suïcide (Eva Vergaert, Centrum ter Preventie van Zelfdoding)

13.30 - 16.30 u.: Rouw (Jasmine Andries, psycholoog ZNA Hoge Beuken)

Het programma en de sprekers worden nog verder aangevuld.

Betalingsinformatie: 

Deze opleiding is gratis dankzij het Kankerplan.

Sprekers: 
Eva Vergaert
Psycholoog
Eva Vergaert is stafmedewerker vorming bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Naast het organiseren van de Zelfmoordlijn1813 staat het CPZ ook in voor het uitdragen van suïcidepreventie in de brede zin, waar ze haar steentje aan bijdraagt door onder meer het geven van vormingen en door sensibilisering in de samenleving. 
Jasmine Andries
Psycholoog
Jasmine Andries is afgestudeerd als licentiate in de klinische psychologie, optie volwassenen (UGent) (1995-2000). Zij volgde de opleiding psycho-oncologie (2005-2006) en verschillende andere opleidingen, studiedagen en workshops rond oncologie, palliatieve zorg, rouwzorg, communicatie in de oncologie, wetgeving rond euthanasie en palliatieve sedatie. Jasmine is werkzaam binnen ZNA Hoge Beuken sinds 2002 als psycholoog van het palliatief support team (halftijds) en daarnaast op de geriatrie, neurologie en revalidatie afdelingen voor het begeleiden van patiënten en familie (rouw, angst, depressie, alcoholverslaving, dementie). Zij geeft opleidingen voor het CHi sinds 2008: communicatie in de oncologie en palliatieve zorg voor verpleegkundige, begeleiden van beginnende psychologen in het werkveld, supervisie, onderdeel communicatie in de PEV Psycho-Oncologie.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!