U bent hier

Waarom CHi?

Vandaag krijgt één op drie mannen en één op vier vrouwen in Vlaanderen, in zijn of haar leven kanker. Het hebben van kanker heeft een groot aantal gevolgen. Naast de fysieke problemen als gevolg van de tumor of de behandeling, kampen mensen met kanker (én mensen uit hun omgeving) met moeilijkheden op psychologisch en/ of sociaal domein, bijvoorbeeld angst, spanning, moedeloosheid en slaapproblemen. Ook zijn er mogelijks familiale of relationele problemen, problemen met seksualiteit, met werkhervatting of met het bespreken van de ziekte en de bijhorende emoties. 

Naar schatting heeft één derde van de mensen die kanker krijgen, tijdens het ziekteverloop en tijdens de behandeling zulke ernstige moeilijkheden op deze terreinen, dat zij één of andere vorm van hulp nodig hebben om deze problemen aan te pakken. Goede zorg voor kankerpatiënten is bijgevolg een zorg die verder gaat dan alleen goede somatische zorg! Iedereen die kanker krijgt, heeft recht op een zorg waarin er ondersteuning aanwezig is voor al deze aspecten.

Binnen de oncologische zorg bestaat er een sterk verlangen om dit essentieel onderdeel van de zorgverlening nog beter uit te bouwen, en dit om twee redenen:

  • Ten eerste worden niet alle mensen met kanker die nood hebben aan psychosociale begeleiding bereikt, en hun naaste omgeving evenmin.
  • Ten tweede willen de hulpverleners de kwaliteit van hun interventies opdrijven en willen ook zij meer mensen kunnen bereiken.

Vanuit deze impulsen werd het Cédric Hèle instituut opgericht, met dank aan de steun van Kom op tegen Kanker.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!