U bent hier

Professionele re-integratie na kanker: een studie naar factoren die werk(hervatting) beïnvloeden

Heel wat oncologische patiënten staan na hun behandeling voor de complexe uitdaging om zich professioneel te re-integreren. Zowel onderzoek als praktijk wijst op de nood aan interventies die professionele re-integratie faciliteren. De opzet van deze studie is een kwantitatieve analyse van factoren die samenhangen met werk(hervatting) na een oncologische diagnose, om zo richtlijnen aan te reiken voor interventies.

Methode

Aan deze multicentrische vragenlijststudie namen in totaal 104 oncologische patiënten deel ( NOLV Aalst =39; NGZA = 65; Mleeftijd= 48.41). Via een binaire logistische regressie werd de voorspellende waarde van werkattitude, ervaren steun van collega’s en leidinggevenden, eigen-effectiviteit, ervaren positieve en negatieve sociale interacties, vermoeidheid, angst en depressie op het al dan niet aan het werk zijn 8 tot 10 maanden na diagnose onderzocht. Statistische analyses gebeurden met SPSS 21.

Resultaten

Uit de resultaten blijkt het ingevoerde model een significant voorspellende waarde (χ2(12)=64.56, p<.001) te hebben m.b.t. het al dan niet aan het werk zijn 8 tot 10 maanden na diagnose. Meer specifiek hadden patiënten die nog in behandeling waren, alsook patiënten die een minder positieve werkattitude, meer vermoeidheid, minder angst klachten, en meer positieve sociale interacties rapporteerden, een kleinere kans om aan het werk te zijn (resp. p=.003, p=.006, p=.018, p=.008, p=.009).

Conclusie

De bevinding dat meer ervaren positieve sociale interacties negatief gerelateerd zijn aan werkhervatting, lijkt eerder contra-intuïtief, maar kan mogelijk gerelateerd zijn aan een te hoge graad van bescherming van sociale interacties. Bovendien kan de hogere mate van angst bij werkende patiënten gerelateerd zijn aan ervaren moeilijkheden bij werkhervatting en de hiermee gepaard gaande spanningen, die het hernemen van meerdere sociale rollen met zich meebrengen. Hoewel toekomstig onderzoek nodig is om deze verbanden verder uit te klaren, suggereren de resultaten dat interventies m.b.t. werkhervatting best rekening houden met zowel fysische als psychosociale factoren. De resultaten droegen mede bij aan het ontwikkelen van een ziekenhuisbreed zorgprogramma.

Auteurs

Van Hulle L.1, Smeyers E.2, van Aalderen P.1, Van Keymeulen T.2, Bejaer M.2, dr. Roelstraete A.2, dr. Boesman I.2, dr. Huget, P.1, dr. Adam, N1.

1. GZA ziekenhuizen

2. OLV ziekenhuis Aalst

 

Auteur: 
Van Hulle L., Smeyers E., van Aalderen P., Van Keymeulen T., Bejaer M., dr. Roelstraete A., dr. Boesman, dr. Huget, P., dr. Adam N,
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!