U bent hier

Meten we wat ertoe doet rond familiegerichte zorg? Literatuuronderzoek naar meetinstrumenten familiegerichte zorg toepasbaar in de oncologie

Een levensbedreigende aandoening, zoals kanker, veroorzaakt niet enkel bij de patiënt een crisissituatie, maar ook bij zijn omgeving. In het licht van de huidige trends in de gezondheidszorg en medische zorg lijkt het betrekken van die omgeving van kankerpatiënten dan ook een logisch en steeds belangrijker aspect van de zorg. Om een familiegerichte zorgpraktijk (FgZ) op te bouwen is inzicht in de mate van familiegerichtheid van oncologische afdelingen noodzakelijk. Maar welke instrumenten bestaan er (inter)nationaal?

Methode

Scoping review in 3 wetenschappelijke databanken: PubMed (2000-2014), Web of Science (2000-2014) en CINAHL (2000-2014). Zoektermen werden specifiek per databank opgesteld op basis van een eerste verkennende search naar landmark papers. Inclusiecriteria waren: (a) beschrijving van een instrument m.b.t. FgZ en (b) geschreven in Engels. Exclusiecriteria waren: (a) interventiestudies of praktijkvoorbeelden, (b) instrumenten over algemeen familiaal (dis)functioneren, (c) instrumenten voor een erg beperkte doelgroep.

Resultaten

Op basis van 79 papers werden 26 instrumenten geselecteerd die peilen naar percepties, praktijken of belevingen betreffende FgZ. Per instrument werd de meetpretentie, het aantal en de inhoud van de items genoteerd alsook de psychometrische eigenschappen, de informatiebron en het toepassingsgebied. Dit overzicht toont dat een grote diversiteit én specificiteit in instrumenten. Zo blijken de meeste lijsten zich bijvoorbeeld te focussen op de pediatrische context en verpleegkundigen, en ontstaan in UK of Scandinavië.

Conclusie

Willen we nagaan in welke mate FgZ op oncologische afdelingen aanwezig is, is er nood aan een omvattend instrument dat de verschillende aspecten van FgZ meet (ook de beleidsaspecten), dat meer generiek is dan de pediatrische setting en de verpleegkundige zorg en waarbij alle partners in de zorg worden bevraagd (het multidisciplinaire zorgteam, mantelzorgers én patiënten).

Auteurs

Dillen, Let - Dienst Geriatrie & Oncologisch Centrum UZ Gent

Van Humbeeck, Liesbeth - Dienst Geriatrie UZ Gent

Piers, Ruth - Dienst Geriatrie UZ Gent

Van Den Noortgate, Nele - Dienst Geriatrie UZ Gent

Gefinancierd door Kom op Tegen Kanker

Auteur: 
Dillen, Let, Van Humbeeck, Liesbeth, Piers, Ruth, Van Den Noortgate, Nele
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!