U bent hier

Eindwerk psycho-oncologie 2020-2022: De ervaring van psychologen in het contact met familieleden voor, tijdens en na een euthanasieprocedure

Achtergrond
Kanker is in België de meest voorkomende reden waarom mensen euthanasie vragen. Voor betrokken hulpverleners is een euthanasieprocedure en daarmee gepaard gaande zorg voor patiënt en naasten een complexe ervaring. Huidig onderzoek focust zich vooral op de rol van artsen en verpleegkundigen in de procedure, en heeft weinig aandacht voor de rol van zorgverleners ten opzichte van de familie. Dit onderzoek richt zich op de ervaring van psychologen in het contact met familieleden voor, tijdens en na een euthanasieprocedure.


Methode
Er werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd aan de hand van eenmalige semigestructureerde interviews. De transcripten van de interviews werden geanalyseerd volgens de principes van de Thematische Analyse.


Resultaten
In de periode oktober 2020 tot februari 2022 werden vijftien psychologen eenmalig geïnterviewd. Er werden vier centrale thema’s benoemd in de ervaring van psychologen in het contact met familieleden voor, tijdens en na de euthanasieprocedure: de unieke en verbindende positie van de psycholoog in de ondersteuning van familieleden, de beleving van deze positie, de vier elementen die een invloed hebben op de algemene beleving van de psycholoog en de noden en behoeften van psychologen in het contact met familieleden tijdens een euthanasieproces.


Conclusie
De unieke en verbindende positie van de psycholoog staat centraal in het contact met familieleden tijdens het euthanasieproces en zorgt voor een specifieke beleving. De bevindingen tonen ook elementen aan die bijdragen aan de algemene beleving van de psycholoog. Om hun rol en positie te kunnen uitvoeren ervaren psychologen vijf specifieke noden.

Auteur: 
Maxence De Maesschalck
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!