U bent hier

Doctoraat: Cancer during pregnancy Impact on neuropsychological child development and on the couple’s distress and coping

Kanker wordt vastgesteld bij ongeveer 1 op 1000 zwangere vrouwen. De behandeling van kanker tijdens de zwangerschap vormt een uitdaging omdat er bij het nemen van beslissingen met betrekking tot de behandeling rekening dient te worden gehouden met twee levens. Een van de belangrijkste bezorgdheden is de mogelijke impact van kanker, de daarbij behorende stress, diagnostische beeldvorming en behandelingen op de ontwikkelende foetus. Veel artsen staan weigerachtig tegenover het opstarten van een kankerbehandeling tijdens de zwangerschap, omwille van het gebrek aan evidentie over de veiligheid ervan voor het kind op korte en op lange termijn. Bovendien kan een kankerdiagnose tijdens de zwangerschap beschouwd worden als een emotionele uitdaging voor de toekomstige ouders. Op dit moment is er een gebrek aan kennis over de bezorgdheden en stress die deze vrouwen en hun partners ervaren, hoe zij hiermee omgaan en welke patiënten en partners risico lopen op het ervaren van hoge niveaus van stress. 

Dit doctoraatsproject is gericht op twee onderzoekslijnen: 

In de eerste onderzoekslijn gaan we na wat de impact is van een kankerdiagnose en –behandeling tijdens de zwangerschap op de cognitieve ontwikkeling en het gedrag van kinderen. Dit deel bevat vier hoofdstukken. In hoofdstuk 2 wordt de beschikbare literatuur gereviewd. In hoofdstuk 3 onderzoeken we de effecten van een kankerdiagnose en –behandeling tijdens de zwangerschap op de algemene cognitieve ontwikkeling van kinderen in de peutertijd en vroege kleutertijd (op de leeftijd van 1.5 en 3 jaar). Hoofdstuk 4 stelt een studie voor omtrent de effecten van een kankerdiagnose en –behandeling tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van intelligentie, aandacht, geheugen en gedragsproblemen in de vroege kindertijd (6 jaar). In hoofdstuk 5 wordt een interimanalyse uitgevoerd met betrekking tot de effecten van een kankerdiagnose en –behandeling tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van intelligentie, aandacht, geheugen en gedragsproblemen in de midden-kindertijd (9 jaar). 

In de tweede onderzoekslijn gaan we na wat de impact is van een kankerdiagnose en –behandeling tijdens de zwangerschap op de aanwezigheid van psychologische stress en het gebruik van cognitieve coping strategieën bij zwangere vrouwen en hun partners (hoofdstuk 6). 

In hoofdstuk 7 worden de belangrijkste resultaten samengevat en kritisch bekeken. De sterktes en zwaktes van onze studies worden weergegeven, suggesties voor verder onderzoek worden geboden en klinische implicaties en aanbevelingen worden geformuleerd. 

 

 

Auteur: 
Tineke Vandenbroucke
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!