U bent hier

Allezi

Stichting tegen Kanker en The Majin Foundation besloten om met proefproject 'ALLEZI' een kwaliteitslabel voor coaches die gespecialiseerd zijn in de professionele re-integratie van personen met kanker te creëren.

Werken maakt deel uit van het ‘normale’ leven en we weten allemaal hoe kanker alle ‘normaliteit’ overhoopgooit. Actieve personen persoon die plots met kanker en de behandelingen worden geconfronteerd, hebben vaak het gevoel dat het leven aan hen voorbijgaat. Kunnen blijven werken of na kanker snel terug aan de slag kunnen gaan, geeft veel mensen het gevoel dat ze de controle behouden of de touwtjes – toch deels – weer in eigen handen hebben.

Re-integratie

39%* van de diagnoses valt binnen de beroepsactieve bevolking (15-65 jaar)

Er werden al heel wat maatregelen genomen om chronische zieken of mensen met kanker te helpen om weer aan het werk te gaan. Momenteel moeten werkgevers een doeltreffend re-integratieplan uitwerken, ook al is dat niet altijd makkelijk en houdt het niet altijd voldoende rekening met specifieke gevallen.

*Kankerregister 2016

Bij wie kan men aankloppen?

Momenteel duiken er allerlei initiatieven op die mensen bij of na kanker coachen bij werkhervatting. De titel “coach” is momenteel niet beschermd dus bij mensen met of na kanker is het vaak niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor kwalitatieve begeleiding.  Stichting tegen Kanker en The Majin Foundation besloten de krachten te bundelen en op zoek te gaan naar een concrete en werkbare oplossing. Hieruit ontstond het project ALLEZI: de creatie van een kwaliteitslabel en een netwerk voor coaches gespecialiseerd in werkvoortzetting of werkhervatting tijdens en na kanker.

ALLEZI, opleiding en coaching netwerk

Het doel van het proefproject is de ontwikkeling van een Belgisch netwerk van coaches die na een standaard opleiding worden erkend en gecertificeerd. In overleg met organisaties en professionals stippelden de oprichters van het project een geïntegreerd opleidingsparcours uit. De coaches die de opleiding volgen, zullen een basiskennis over kanker, de bezorgdheden van de patiënten en de wetgeving inzake ziekte en arbeid hebben.

De coaches met het ALLEZI-label zullen de personen met kanker kunnen begeleiden wanneer ze het werk hervatten of helpen met de aanpassing van hun werkomstandigheden, maar ze kunnen ook oplossingen voorstellen aan betrokken werkgevers, ondernemingen en organisaties.

De eerste groep coaches met een ALLEZI-certificaat

Ondertussen, na de eerste opleiding, hebben 11 Nederlandstalige coaches hun certificaat op zak. De opleiding voor de Franstalige coaches start in oktober. De opleiding zal in 2020 worden herhaald om nog meer coaches op te leiden in het kader van dit proefproject. Er wordt ook rekening gehouden met de geografische spreiding, zodat meer mensen kunnen worden geholpen zonder een al te lange afstand te moeten afleggen.

Werken aan een duurzame oplossing

In deze proeffase startten The Majin Foundation en Stichting tegen Kanker het project op met de steun van hun partners. Dankzij de financiële steun van partners Pfizer, de Nationale Loterij, BNP Paribas, Cardif, Bristol Myers Squibb en AstraZeneca, kon ALLEZI worden ontwikkeld en werden de eerste opleidingen georganiseerd.

In een tweede fase moet dit initiatief autonoom worden en functioneren zonder financiële steun van de twee stichtingen of hun partners. Dit is een essentiële voorwaarde om te verzekeren dat de coaching een integraal deel kan uitmaken van de steun aan personen met kanker, maar ook van de ondernemingen en organisaties die het talent van al hun medewerkers nodig hebben, ziek of gezond!

Website

Auteur: 
Stichting tegen kanker en Maya foundation
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!