U bent hier

CHi-event: Welles of Mythes?

Datum: 
04/12/2020 - 10:00 tot 15:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Diëtist, Ergotherapeut, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Vrijzinnig humanistisch consulent

Graag nodigt het Cédric Hèle instituut jou uit op het online CHi event op 4 december: Welles of mythes?

Het belooft een zeer boeiend programma te worden! Er komen mythes rond voeding, erfelijkheid, stress en palliatieve zorg aan bod. We gaan op zoek naar de nuance van deze mythes die leven in de oncologie en gaan na of er ook waarheid in schuilt. 

Inschrijven kan tot donderdag 3 december 12u.

Prijs: 
0
Programma: 

10.00 - 10.05 u.         Verwelkoming

 

10.05 - 10.45 u.        Mythe: 'Als zorgverlener hou je best afstand zodat het lijden niet te dicht komt’

Prof. Dr. Edel Maex (UAntwerpen, ZNA)

 

11.45 - 11.10 u.       ‘Op weg naar een Mango-moment cultuur!

Prof. Kris Vanhaecht / dr. Eva Castro (Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid)

 

11.10 - 11.25 u.         Pauze

 

11.25 - 12.00 u.      Mythe: 'Wie positief is, heeft meer kans op genezing'

Nathalie Cardinaels (psychologenpraktijk De Meiboom)

 

 

12.00 - 13. 00 u.      Middagpauze

 

13.00 - 13.40 u.       Mythe: 'Voeding kan kanker genezen'

Prof. Dr. Elisabeth De Waele (UZ Brussel)

 

13.40 - 13.50 u.       Uitreiking prijs ‘Meest zorgzame collega 2020’   

Marc Michils (Kom Op tegen Kanker)

 

13. 50 - 14.20 u.      Mythe: 'Kanker zit in de familie’

Prof. Dr. Eric Legius (UZ Leuven)           

                                             

14.20 - 14.30 u.         Pauze

 

14.30 - 15.00 u.      Mythe: 'Er is geen hoop meer bij palliatieve patiënten'

Prof. Dr. Wim Distelmans (UZ Brussel)

 

15.00 u.                   Afsluiting door Prof. Dr. Wim Distelmans 

 

 
 
Betalingsinformatie: 

Gratis dankzij de middelen van het Kankerplan en Kom op tegen Kanker, inschrijven is verplicht.

 
 
Sprekers: 
Prof. dr. Edel Maex
Doctor
Psychiater Edel Maex is een van de grondleggers van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in België. Hij startte indertijd met een achtwekentraining gebaseerd op het stressreductieprogramma van Jon Kabat-Zinn. Edel Maex is verbonden aan het ziekenhuis ZNA Middelheim te Antwerpen. Hij schreef onder andere ‘Mindfulness – Leven in de maalstroom’, ‘Werken met mindfulness’, ‘Open mind – Anders kijken naar de werkelijkheid’ en ‘Dit is de plaats – Over zen, mindfulness en mededogen’.
Arts
dr. Eva Castro
Doctor
Eva Castro is doctor in de sociale wetenschappen. In haar doctoraat over patiëntenparticipatie en persoonsgerichte zorg, ontwikkelde ze een manier om ervaringsdeskundigen in te schakelen in ziekenhuizen. Zij is verbonden aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid en coördineert het Mangomoment project.
Gezinswetenschapper
Prof. Dr. Elisabeth De Waele
Doctor
Professor Elisabeth De Waele is arts intensieve geneeskunde aan het UZ Brussel. Als arts is ze gespecialiseerd in de nutritionele behandeling van kritiek zieke patiënten. Ze heeft onderzoek verricht naar de rol van voeding bij kanker.
Arts
Prof. Dr. Eric Legius
Doctor
Prof. dr. Eric Legius is hoofd van het Centrum voor Menselijke Genetica van het Universitair Ziekenhuis Leuven. Hij volgde een opleiding tot kinderarts en is sinds 1988 werkzaam op het gebied van de menselijke genetica. Zijn klinische activiteit heeft betrekking op familiale kankersyndromen, neurofibromatose en verwante toestanden en een brede waaier aan genetische aandoeningen.
Arts
Nathalie Cardinaels
Nathalie Cardinaels is klinisch psychologe, gedragstherapeute, mindfulness- en heartfulnesstrainer. Nathalie bijna werkte bijna tien jaar als klinisch psychologe verbonden aan het multidisciplinair borstcentrum van een algemeen ziekenhuis. In het borstcentrum gaf zij gedurende zeven jaar mindfulness- en heartfulnesstrainingen, specifiek gericht op mensen met kanker (Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL). Momenteel is Nathalie werkzaam bij Premium Healthcare Interventions (PHI) waar ze o.a. werkt rond somatoforme klachten en de verbinding tussen lichaam en geest. Daarnaast runt ze de psychologenpraktijk De Meiboom.
Psycholoog
Prof. Dr. Wim Distelmans
Doctor
Wim Distelmans is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de VUB. Hij pionierde in België voor de erkenning van palliatieve zorg en vocht voor het recht op euthanasie. Prof. dr. Distelmans stond als oprichter mee aan de wieg van de oprichting van de verschillende organisaties die deel uitmaken van het expertisecentrum Waardig Levenseinde w.e.m.m.e.l. Hij is o.a. voorzitter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèle Instituut, richtte met het UZ Brussel het eerste supportief dagcentrum TOPAZ en het consultatieteam ULteam op en bekleedt de Leerstoel ‘Waardig Levenseinde’ van deMens.nu aan de VUB. Hij is oprichter van LEIF en covoorzitter van de Federale Commissie Euthanasie. Hij is auteur van diverse buitenlandse en binnenlandse wetenschappelijke artikels.
Arts
Prof. dr. Kris Vanhaecht
Kris Vanhaecht is professor aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid, een onderdeel van de KU Leuven. Hij doceert kwaliteit en patiëntveiligheid in de gezondheidszorg en doet onderzoek naar onder andere management van zorgorganisaties, zorgpaden, second victims en persoonsgerichte zorg. Samen met zijn team en met de steun van Kom Op Tegen Kanker ontwikkelde en onderzocht hij het concept Mangomoment.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!