U bent hier

VERZET NAAR 16 OKTOBER - Werken met families in palliatieve zorg (Verbinding in Verlies)

Datum: 
24/04/2020 - 09:00 tot 17:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Coach, Coördinator, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

NIEUWE DATUM: vrijdag 16 oktober 2020.

We zien in palliatieve situaties vaak dat de zorg van de patiënt ook spontaan en fundamenteel uitgaat naar diegenen die hem omringen en zullen achterblijven. Dit kan niet zomaar weggewuifd worden met ‘je moet je over ons of hen geen zorgen maken’. 

Wie echt in dialoog durft gaan met ongeneeslijk zieken en hun omgeving wordt ongetwijfeld geconfronteerd met verhalen over de relaties van mensen die het leven tot dan toe geschraagd hebben. Deze verhalen vertellen soms ook over breuken en pijnlijke conflicten. De confrontatie met levensbedreigend ziek-zijn biedt groeikansen aan families. Het doet mensen beseffen dat dan te doen is wat anders voorgoed ongedaan zal blijven en zorgt ervoor dat men zich soms openstelt voor meer voldoening gevende patronen van geven en ontvangen. Er zijn mogelijkheden tot herwaardering van elkaar. 

Palliatieve zorg kan de ‘balans’ tussen familieleden weer in beweging brengen. Dit proces kan helend zijn voor diegene die achterblijven en kan preventief werken inzake complexe rouw. De systemische/contextuele benadering biedt hulpverleners mogelijkheden om deze kansen optimaal te benutten. Dialoog en verbinding zijn daarbij cruciaal. 

Volgende thema’s komen in het bijzonder aan bod: stimuleren van dialoog en erkenning en gebruik van verbindende taal, aanspreken van hulpbronnen, organiseren en begeleiden van familiebijeenkomsten, concept ‘meerzijdige partijdigheid’ en eigen zelfbewustzijn van de hulpverlener. 

De workshop omvat korte theoretische uiteenzettingen als situering maar de nadruk ligt op interactie Omwille van het interactieve karakter ligt het maximum aantal deelnemers op 15.  

Opleider: Katlijn Willems

Meer informatie

Prijs: 
145
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!