U bent hier

Symposium “Make every day count: een nieuwe kijk op borstkanker (p)revalidatie”

Datum: 
19/10/2022 - 17:30 tot 21:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

De strijd tegen kanker stopt niet bij het verslaan van de ziekte. Vaak is het veel ingewikkelder dan dat en zien we een hele hoop nieuwe klachten of neveneffecten opkomen die het leven van de borstkankeroverlever verder blijft bepalen. Graag nemen wij jullie mee naar de nieuwe opvattingen binnen borstkanker (p)revalidatie om, samen, elke dag van onze borstkankerpatiënten waardevol te maken. Het symposium zal bestaan uit verschillende plenaire sessies met als gastsprekers Dr. Marian Vanhoeij (kliniekhoofd Heelkunde en medisch coördinator van de Borstkliniek in het UZ Brussel) met een lezing over de huidige zorg van borstkankerpatiënten en Dr. Christel Fontaine (kliniekhoofd Medische Oncologie in het UZ Brussel) met een lezing over het belang van een gezonde levensstijl tijdens de kankerbehandeling. Daarna verdiepen we ons in de (p)revalidatie van borstkankerpatiënten. Veel patiënten begrijpen hun slaap en pijnklachten verkeerd, hetgeen een voorname barrière vormt om met dagdagelijkse activiteiten aan de slag te gaan, en/of om dagdagelijkse activiteiten vol te houden. Bovendien merken we ook dat het gevoel van onrecht mogelijks een barrière kan vormen voor verder herstel van pijnpatiënten. Daarom is het belangrijk om ook deze barrière tijdens de pijneducatie mee aan te pakken indien nodig. Echter moeten we ons niet beperken tot de revalidatie na de diagnose, maar kunnen we als gezondheidszorgverlener mogelijks alvast ingrijpen bij de diagnose van de kanker. Daaraan willen we in deze lezing tegemoet komen, door onze inzichten in prevalidatie te vergroten bij de borstkankerpopulatie. Ook zoomen we even in op het gebruik van telecommunicatie in de revalidatie.

Doelgroep: gezondheidswerkers, studenten en patiënten met interesse in pijn en borstkanker (p)revalidatie (kinesitherapeuten, verpleegkundigen, oedeemtherapeuten, huidtherapeuten, oefentherapeuten, ...)

Voor kinesitherapeuten is accreditatie mogelijk

Contact: breastcancersymposium [at] vub.be

Meer informatie en inschrijven

Prijs: 
15
Programma: 

17:00 Ontvangst

17:30 Welkomstwoord – Prof. Dr. Laurence Leysen (Vrije Universiteit Brussel)

17:45 De huidige curatieve behandeling van borstkankerpatiënten – Dr. Marian Vanhoeij (UZ Brussel)

18:15 Levensstijlfactoren tijdens kanker – Dr. Christel Fontaine (UZ Brussel)

18:45 Slaapproblemen en pijn na borstkanker – Dra. Astrid Lahousse (Vrije Universiteit Brussel)

19:15 Pauze (incl. food & drinks) en bezoek sponsorstanden

19:45 Het gevoel van oneerlijkheid na borstkanker – Dra. Eva Roose (Vrije Universiteit Brussel)

20:15 Potentieel van telerevalidatie voor de behandeling – Prof. Dr. Annick Timmermans (Universiteit Hasselt)

20:45 Prevalidatie bij borstkankerpatiënten – Dra. Kenza Mostaqim (Vrije Universiteit Brussel)

21:15 Slotwoord – Prof. Dr. Laurence Leysen (Vrije Universiteit Brussel)

Betalingsinformatie: 

Gratis voor studenten van de VUB/Berekuyl en Pain in Motion/Rehabilitation Research leden.

Organisator: 
VUB i.s.m. Pain in Motion
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!