U bent hier

Seminarie: Mantelzorg in de palliatieve zorg

Datum: 
13/06/2019 - 12:30 tot 14:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

 

De Onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde nodigt u uit voor het openbare seminarie 'Mantelzorg in de palliatieve zorg'.

Mantelzorgers zijn vaak sleutelfiguren in de zorg aan het levenseinde. Zij spenderen vaak meer uren of dagen aan levenseindezorg voor een persoon met een levensbedreigende ziekte dan formele hulpverleners. In de toekomst zal de rol van mantelzorgers naar alle waarschijnlijkheid nog prominenter worden aangezien de bevolking steeds ouder wordt en steeds vaker sterft aan chronische ziekten. Beleidsmakers streven daarom steeds meer naar een integratie van zorg in de bredere gemeenschap om de belasting op formele zorgverleners te verlichten. Ook het onderzoek besteed steeds meer aandacht aan de rol van mantelzorgers in de zorg en de samenwerking met formele zorgverleners.

Prof. Peter Hudson, directeur van het centrum voor palliatieve zorg in St Vincent’s Hospital (Australië), zal het seminarie openen met een presentatie rond interventies voor mantelzorgers van palliatieve zorg patiënten. De focus zal hierbij liggen op de nood voor interventies bij mantelzorgers, en uitdagingen en strategiën bij het uitvoeren van deze interventies, inclusief een aantal voorbeelden van interventie-onderzoek. Zijn presentatie zal in het Engels doorgaan.

Daaropvolgend zal Prof. Joachim Cohen/Dr. Aline De Vleminck (Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent) een toelichting geven rond het pas opgestarte Europese DIAdIC project, dat focust op het ontwikkelen van psychosociale en educatieve interventies voor patiënten met gevorderde kanker en hun informele mantelzorger. Deze presentatie zal in het Nederlands gegeven worden.

Prijs: 
0
Betalingsinformatie: 

Deelname aan het seminarie is gratis, maar inschrijving is aangewezen. Mail uw deelname voor 7 juni naar laure.dombrecht [at] ugent.be

Een broodjeslunch wordt voorzien.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!