U bent hier

Research Day: Privacyregelgeving en de rol van de ethische commissie bij onderzoek in de psychosociale oncologie

Datum: 
30/10/2020 - 09:00 tot 13:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Vrijzinnig humanistisch consulent

EVALUATIEFORMULIER

Het Cédric Hèle instituut organiseert in samenwerking met de werkgroep wetenschappelijk onderzoek de tweede 'Research Day in de psychosociale oncologie' op vrijdag 30 oktober 2020. Deze studiedag zal online doorgaan.

Centraal tijdens deze dag staan de privacyregelgeving en de rol van de ethische commissie bij onderzoek in de psychosociale oncologie.

Via een aantal praktijkvoorbeelden belichten we de specifieke uitdagingen van onderzoek in de psychosociale oncologie en privacyregelgeving.

Ben jij onderzoeker binnen de psychosociale oncologie of sta je in het werkveld en wil je je als onderzoeker ook verder ontwikkelen? Wil je andere onderzoekers ontmoeten en ervaringen uitwisselen? Heb je interesse om als beginnend onderzoeker je te verdiepen in dit domein of ben je student en wil je inspiratie opdoen?  Schrijf dan zeker in voor deze Research Day.

Voor meer info, kan je terecht bij annelies.verachtert [at] cedric-heleinstituut.be

Vul bij inschrijving ook dit formulier in.

 

Prijs: 
15
Programma: 

9.00 - 9.05 u.       Verwelkoming - CHi

9.05 - 9.40 u.       Audrey Van Scharen (UZ Brussel):

                                  De rol van privacyregelgeving bij onderzoek in  de psychosociale oncologie         

 

9.40 - 10.15 u.    Muriel Fouqet (UZ Gent):

                               Praktische toelichting bij het indienen van een dossier bij ethische commissie

  • Hoe dien ik een aanvraag in? Welke stappen moet ik zetten?
  • Wat is een goede voorbereiding? (belang van power-calculatie)
  • Hoe beoordeelt de ethische commissie een dossier?  
  • Aandachtspunten bij kwalitatief, kwantitatief en multicentrische studies
  • Vragen

 

 10.15 - 10.30  u.   Pauze 

 

10.30 - 11.20  u.     Praktijkvoorbeelden

Melissa Horlait (VUB):

Tips voor (multicentrisch) onderzoek in de psychosociale oncologie in ziekenhuizen en ethische commissie

 

Freija Verdoodt en Victoria Depooter (Stichting Kankerregister):  

Multicentrische studie naar de impact van geriatrische screening binnen oncologie: privacyregelgeving en datakoppeling voor oncologisch onderzoek 

11.20 - 11. 40 u.  Pauze 

11.40 - 12.15 u.    Geert Crombez (UGent): netwerkmoment- wie zoekt die vindt ‘onderzoeksbubbels’

 Stel je vraag aan de juiste persoon, wij zoeken de perfect match voor jouw onderzoek.

 Vul zeker het formulier in dat je bij inschrijving ontvangt!

Betalingsinformatie: 

Gelieve dit bedrag over te schrijven op de CHi-rekening: BE52 778-5974378-09, met vermelding van uw naam en de code 'Research Day 2020' in de mededeling

Sprekers: 
Audrey Van Scharen
Audrey Van Scharen is functionaris voor gegevensbescherming bij de Nationale Raad van Artsen en de Nationale Raad van Apothekers. Ze studeerde af als Master in de Rechten en Master in Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 2015 behaalde ze haar Data Protection Officer-certificaat. In het verleden beoordeelde ze Europese projecten als onafhankelijk ethisch expert bij de Europese Commissie. Ze is ondervoorzitter van de Medisch Ethische Commissie van het UZ Brussel en de Vrije Universiteit Brussel. Ze is ook lid van verschillende werkgroepen van de Belgische regering over geïnformeerde toestemmingsprocedures bij klinische onderzoeken, de implementatie van de verordening medische hulpmiddelen in België, de implementatie van de AVG in universitaire ziekenhuizen en over het gebruik van menselijk lichaamsmateriaal en biobanken. Als gastprofessor aan de Faculteit Gezondheid en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel geeft ze de vakken ‘Ethiek in onderzoek’, ‘Ethiek in de gezondheidszorg’ en Bio-ethiek’.
Muriel Fouqet
Verpleegkundige algemeen
Muriel Fouqet is stafmedewerker ethische comité aan het UZ van Gent. Ze stond in het werkveld op intensieve zorg en werkte als studieverpleegkundige alvorens ze in 2005 aan de slag ging als stafmedewerker ethisch comité.
Melissa Horlait
Doctor
Psycholoog
Melissa Horlait (VUB) is psychologe en professor aan de VUB. Ze behaalde in 2017 haar doctoraat in de sociale gezondheidswetenschappen rond het thema' Communicatie rond palliatieve zorg in oncologische settings in Vlaanderen'. Haar onderzoek vandaag richt zich op de communicatie van multidisciplinaire teams in de gezondheidszorg.
Freija Verdoodt
Freija Verdoodt is research team manager bij de Stichting Kankerregister. Ze begeleidt uiteenlopende onderzoeksprojecten, uitgevoerd door het Kankerregister zelf of in samenwerking met (inter)nationale organisaties, waarbij kankerregistratiegegevens gekoppeld worden met klinische en/of adminstratieve databanken.
Victoria Depooter
Victoria Depoorter is als doctoraatsstudente verbonden aan UZ Leuven en de Stichting Kankerregister. Ze verricht onderzoek naar de impact van geriatrische screening op het zorgtraject en psychosociaal welbevinden van kankerpatiënten van oudere leeftijd.
Geert Crombez
Doctor
Psycholoog
Geert Crombez is professor Gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Gent. Hij is lid van de stuurgroep Permanente vorming Psycho-Oncologie.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!