U bent hier

Research Day: Patiëntenparticipatie

Datum: 
28/06/2022 - 09:30 tot 15:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Vrijzinnig humanistisch consulent

Het Cédric Hèle instituut organiseert in samenwerking met de werkgroep wetenschappelijk onderzoek en Kom op tegen Kanker de vierde 'Research Day in de psychosociale oncologie' op dinsdag 28 juni 2022 in Gent.

Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden rond het thema patientenparticiaptie in onderzoek in de psychosociale oncologie. We gaan op zoek naar verschillende manieren om patiënten te betrekken bij het stand komen van onderzoek in de psychosociale oncologie. We staan stil bij de vragen: hoe kan patiëntenparticipatie het onderzoek beter maken en hoe ga je aan de slag met dit thema alsook realistische verwachtingen tov patiëntenparticpatie. 

Verder kijken we binnen bestaand onderzoek in de psychosociale oncologie hoe patiënten betrokken werden en laten we een patiëntenvereniging aan het woord.

Ben jij onderzoeker binnen de psychosociale oncologie of sta je in het werkveld en wil je je als onderzoeker ook verder ontwikkelen? Heb je interesse om als beginnend onderzoeker je te verdiepen in dit domein of ben je student en wil je inspiratie opdoen? Kom dan zeker naar deze jaarlijkse Research Day.

Inschrijven kan tot vrijdag 24 juni 2022.

 

Prijs: 
20
Programma: 

9. 00 u. Onthaal en inschrijving

 

9.25 u. Verwelkoming - CHi

 

9.30 - 10.15 u.  Patiëntenparticipatie in psychosociaal onderzoek : theoretisch kader

 

Eva-Marie Castro (LIGB-KU Leuven)

 

10.15 - 10.45 u.  Vaardigheden van onderzoekers mbt patiëntenparticipatie  

 

Wannes Van Hoof (Sciensano)

 

10.45 u. -11.15 u. Pauze

 

11.15 - 11.45 u.   Patiëntenparticipatie in de psychosociale oncologie, een patiëntenvereniging aan het woord

 

De meerwaarde en de rol van patiënten (vereniging) in onderzoek mbt psychosociale oncologie

Elke Stienissen (voorzitter Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen vzw)

                         

11.45 - 12.30 u. Patiëntenparticipatie in de psychosociale oncologie, enkele projecten aan het woord

 

Patiëntenparticipatie in een Europees project: I Know How (werk en kanker)

Sylvie De Turck en Sieglinde Pletinck (Artevelde Hogeschool)

 

Patiëntenparticipatie bij onderzoek rond stoelgangsproblemen bij endeldarmkanker overlevers

Eva Pape (UZ Gent)

 

Patiëntenparticipatie bij patiënten met palliatieve noden nu of later

Anne-Lore Schellens (End-of-Life Care Research Group, UZ Brussel)

 

12.30 -13.30 u. lunch

 

13.30 - 14.15 u. Workshop:  Patiëntenparticipatie en patiëntgerichtheid: onlosmakelijk verbonden?

 

Isabel Weemaes (Kom op tegen Kanker)

 

14.15 - 14.45 u. Pauze

 

14.45 - 15.25 u. Panel: Patiëntenparticipatie en patiëntgerichtheid: onlosmakelijk verbonden?’

Isabel Weemaes (Kom op tegen Kanker),

Wannes Van Hoof (Sciensano),

Eva Pape (UZ Gent),

Diane Mandelings (Kom op tegen Kanker: lotgenotenwerking),

Sofie Prikken (Kinderoncologie, UZ Leuven), 

Elke Stienissen (voorzitter Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen vzw)

 

15.25 - 15.30 u. - Afsluiting CHi

Documenten/presentaties/informatie: 
Betalingsinformatie: 

Gelieve dit bedrag over te schrijven op de CHi-rekening: BE52 778-5974378-09, met vermelding van uw naam en de code 'Research Day 2022' in de mededeling

Sprekers: 
dr. Eva Marie Castro
Eva Castro is doctor in de sociale wetenschappen. In haar doctoraat over patiëntenparticipatie en persoonsgerichte zorg, ontwikkelde ze een manier om ervaringsdeskundigen in te schakelen in ziekenhuizen. Zij is verbonden aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid en coördineert het Mangomoment project.
Wannes Van Hoof
Wannes Van Hoof (28/10/1986) studeerde filosofie en antropologie aan de KU Leuven. Hij promoveerde in 2014 aan het Bio-ethisch Instituut Gent. Hij werkte als postdoc aan de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent. Momenteel werkt hij in het Kankercentrum van Sciensano, het Belgisch Instituut voor Volksgezondheid. Daar leidt hij een team dat werkt aan de ethische aspecten van innovatieve kankertherapieën, het hergebruik van gezondheidsgegevens en de implementatie van genomische technologieën in de gezondheidszorg. Zijn voornaamste interesses zijn bio-ethiek, kwalitatief onderzoek en patiënt/burgerbetrokkenheid.
Elke Stienissen
Elke Stienissen (39 jaar) is criminologe en juriste en werkt sedert 2009 als ambtenaar. Ze kreeg in 2015 lymfeklierkanker. Sedert 2017 is ze vrijwilliger bij de patiëntenorganisatie Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen vzw. In 2019 werd ze hiervan voorzitter. Sedert november 2020 is ze ook voorzitter van het patiëntencomité van de Belgian Hematology Society en de patiëntenadviesraad voor wetenschappelijk onderzoek in UZ Gent. Het ondersteunen en informeren van patiënten is voor haar heel belangrijk, net zoals belangenbehartiging en patiëntenparticipatie.
Sylvie De Turck
Sylvie De Turck is ergotherapeut, lesgever aan de Arteveldehogeschool onder andere binnen de module Iedereen aan werk en arbeidsparticipatie. Ze heeft ervaring om samen met de cliënten op zoek te gaan naar een duurzame oplossingen om tot betekenisvolle activiteiten te komen. Ze is ook medewerker aan het Interreg onderzoeksproject I-K-H terug aan het werk na kanker. Daarnaast is Sylvie ook trajectcoach in de opleiding ergotherapie aan de Arteveldehogeschool.
Sieglinde Pletinck
Onderzoeker
Verpleegkundig specialist
Sieglinde Pletinck, verpleegkundige en master in gezondheidsvoorlichting en -bevordering, is lesgever aan de Arteveldehogeschool sinds december 2018. Ze heeft ongeveer 10 jaar ervaring als studieverpleegkundige oncologie. Daarnaast werkt ze sinds 2019 mee als onderzoeker aan het Interreg onderzoeksproject I-K-H, terug aan het werk na kanker
Eva Pape
Verpleegkundig specialist
Eva Pape werkt als verpleegkundig specialist digestieve oncologie in het Universitair ziekenhuis Gent. Daarnaast is ze bezig met een doctoraatsonderzoek in samenwerking met het universitair centrum voor verpleeg- en vroedkunde aan de Universiteit Gent. In dit onderzoek bij rectumkanker overlevers worden de noden en behoeften van patiënten met het laag anterior resectie syndroom en hun mantelzorger geëxploreerd. Eva is daarnaast ook bestuurslid van de vereniging voor verpleegkundigen radiotherapie en oncologie (VVRO) en lid van de werkgroep verpleegkundig specialisten en consulenten
Anne-Lore Scherrens
Anne-Lore Scherrens werd geboren op 5 november 1992 (te Brugge, België). Anne-Lore studeerde af als Master in de Gezondheidvoorlichting en -Bevordering (UGent, 2015). Eerder studeerde ze af als pediatrisch verpleegkundige (KHBO Brugge, 2013). Sinds 2015 werkt zij als junior onderzoeker binnen de onderzoeksgroepen Zorg Rond het Levenseinde (VUB & UGent) en Gezondheidbevordering (UGent). Ze focust voornamelijk op het gebruik van gedragstheorieën om palliatieve zorg gedragingen bij personen die geconfronteerd worden met een ernstige aandoening beter te begrijpen en te verklaren.
Isabel Weemaes
Isabel Weemaes is valorisatieadviseur bij Kom op tegen Kanker en ondersteunt aanvragers van implementatie- en opschalingsprojecten met een psychosociale thematiek bij de uitwerking van hun dossier. Daarnaast leidt ze occasioneel ook zelf nog projecten in goede banen voor Kom op tegen Kanker, vb. de oprichting van de psychosociale patiëntencommissie of het overkoepelend project management voor het project rond thuishospitalisatie, Onco@home. Ze heeft een diploma in het Management en Beleid van de Gezondheidszorg en 10 jaar ervaring in project- en operationeel management, inclusief de begeleiding van veranderingstrajecten en leiding geven.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!