U bent hier

Praten over sterven, afscheid en dood binnen de psychotherapeutische praktijk

Datum: 
16/03/2023 - 13:30 tot 16:30

Deze vorming richt zich specifiek tot psychologen en gesprekstherapeuten die ambulant, in de eigen praktijk, of aan huis, te maken krijgen met palliatieve zorgsituaties. Goede palliatieve zorgverlening kent uitdagingen: zorg voor mogelijk lichamelijk en psychisch lijden van de betrokkene, aanpakken van eventuele psychosociale problematiek in de omgeving, en het opnemen van de existentiële vraagstukken waar patiënten mee bezig zijn. In deze opleiding zal de psycholoog kennis maken met deze vier uitdagingen.

Er wordt ingezoomd op de psychische en de spirituele dimensie, Dit doen we aan de hand van het Ars Moriendi-model. Dit model laat hulpverleners toe om aan de hand van vijf spanningsvelden relevante thema’s rond sterven, afscheid nemen en dood ter sprake te brengen, en in verbinding te komen met de cliënt en/of zijn of haar systeem. Tijdens deze vorming worden de vijf spanningsvelden heel concreet vertaald. Hoe kan ik inspelen op wat de cliënt/omgeving brengt? Hoe kan ik hierin zelf initiatief nemen als psycholoog? Wat is wenselijk/nodig in begeleiding (in de eerste lijn) rond deze thema’s?


Docenten: Walter Rombouts en Alexandra Verhagen. Walter is klinisch psycholoog en werkte jarenlang in het palliatief support team van UZ Leuven. In die functie voerde hij gesprekken rond zorgplanning, sterven en afscheid nemen, zowel met cliënten als hun omgeving. Daarnaast verzorgt hij sinds 2000 als trainer van het bureau voor opleiding en vorming Perspectief in Holsbeek opleidingen rond het opzetten van communicatie in palliatieve zorg. Alexandra is klinisch psycholoog en oplossingsgericht rouwtherapeut. Zij werkt rond deze thema’s met cliënten en hun systeem vanuit haar eigen praktijk De Kruin in Tildonk, en als psycholoog in het PST van het AZ Jan Portaels in Vilvoorde.

Kostprijs: 75 euro
vooraf te storten op rekening BE82 7364 0127 0068 van Panal met de mededeling ‘PSYPZ/2023 + naam deelnemer’

Doelgroep: psychologen en gesprekstherapeuten

 

INSCHRIJVEN

Organisator: 
Panal
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!