U bent hier

Navorming mantelzorgcoaches (HoGe)

Datum: 
23/04/2018 - 09:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent

De Hogeschool Gent organiseert een navorming mantelzorgcoaches.

Ben jij of is jouw organisatie betrokken bij de begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers?
Wil je weten hoe je nog beter kunt inspelen op hun noden en wensen?

Deze meerdaagse en praktijkgerichte navorming tot mantelzorgcoach biedt een theoretische basis en praktische handvaten voor het begeleiden en ondersteunen van mantelzorgers. Je maakt kennis met verschillende denkkaders waaronder de oplossingsgerichte visie en het systeemgericht werken. Oplossingsgericht coachen leert je oog te hebben voor sterktes in plaats van tekortkomingen en naar de toekomst en de gewenste situatie te kijken in plaats van naar het verleden. Systeemgericht werken gaat uit van de visie dat mensen niet op zichzelf bestaan, maar steeds deel uitmaken van verschillende systemen (relaties, netwerken, groepen, …). Als coach hou je rekening met deze context en zoek je naar ingangen om situaties in beweging te brengen.

In de navorming wordt theorie continu afgewisseld met casussen, rollenspelen en interactieve werkvormen. Je leert de draagkracht en draaglast van mantelzorgers in te schatten en maakt kennis met methodieken voor het optimaliseren van deze balans. Ook de ruimere context komt aan bod: welke rollen nemen mantelzorgers op, welke ondersteuning is effectief bij mantelzorgers, hoe kan je als organisatie optimaal inspelen op de noden van mantelzorgers? Vanuit deze verschillende invalshoeken scherp je je vaardigheden aan om mantelzorgers te coachen en binnen jouw organisatie een visie rond mantelzorg uit te bouwen.

Prijs: 
440
Programma: 
  • Beleving van mantelzorg
  • Rollen van mantelzorgers
  • Kennismaking met de systeemtheorie
  • Systeemdenken en communicatie
  • Introductie in het oplossingsgericht werken
  • Flowchart bij oplossingsgericht werken
  • Vaardigheden en tools voor de oplossingsgerichte coach
  • Mantelzorgbeleid en lokaal samenwerken

Meer info op

https://www.hogent.be/nieuws-info/agenda/navorming-mantelzorgcoaches/

 

Andere opleidingsdagen: 
23/04/2018 - 09:00 tot 17:00
07/05/2018 - 09:00 tot 17:00
14/05/2018 - 09:00 tot 17:00
11/06/2018 - 09:00 tot 17:00
Betalingsinformatie: 

inclusief lunch en lesmateriaal

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar navorming.mantelzorgcoaches [at] hogent.be.
Ook met vragen kan je terecht op bovenstaand emailadres.

Sprekers: 
Benedicte De koker
lector en wetenschappelijk medewerker bij de HoGent, vakgroep Audiologie, Logopedie, Ergotherapie. Benedicte heeft ruime ervaring met praktijkgericht onderzoek rond het thema mantelzorg en methodiekontwikkeling. Ze doctoreerde aan de Universiteit Antwerpen rond de situatie en beleving van mantelzorgers in Vlaanderen.
Nadine De Stercke
lector bij de opleiding Sociaal werk van de HoGent. Nadine heeft 20 jaar praktijkervaring binnen diverse settings waaronder OCMW Evergem en Bond Moyson. Ze is relatie-en gezinstherapeute en volgde onder andere een vierjarige bijscholing over het systeemtheoretisch model.
Chris Van Dam
praktijklector binnen de opleiding orthopedagogie van de HoGent en staflid in het Korzybski Instituut in Brugge. Chris heeft jarenlange ervaring als personal coach, teamcoach en is trainer in verschillende sectoren: geestelijke gezondheidszorg, jongerenwelzijn, ondersteuning van personen met een handicap/beperking, onderwijs,…
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!