U bent hier

Gebruik en misbruik van statistiek in publicaties

Datum: 
24/11/2022 - 19:00 tot 22:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

Alle professionals in de zorg krijgen vroeg of laat te maken met onderzoeksresultaten, meestal opgeschreven in tijdschriftartikelen en rapporten. Voor een goede interpretatie is het begrijpen van de gebruikte statistiek cruciaal. Maar waarop te letten en hoe goede en slechte toepassingen van statistiek te onderscheiden?
En hoe resultaten van statistische analyses correct te interpreteren?

In deze avondcursus komen de belangrijkste principes op een laagdrempelige en interactieve manier aan bod. 

Statistische toetsen en betrouwbaarheidsintervallen, de belangrijkste statistische technieken in toegepast onderzoek, worden eerst opgefrist aan de hand van enkele voorbeelden. Nadien wordt besproken hoe de resultaten correct te interpreteren, en wordt aan de hand van voorbeelden uit de literatuur geïllustreerd hoe fout gebruik kan leiden tot verkeerde besluiten. Onderwerpen die o.a. aan bod zullen komen zijn ‘statistische significantie versus klinische relevantie,’ ‘subgroepanalyse,’ en ‘multiple testing.’

Na afloop van deze cursus zult u publicaties in uw vakdomein met een meer kritische blik lezen, interpreteren en evalueren.  

Docent: prof.dr. Geert Verbeke – KU Leuven en UHasselt

Doelgroep:  (Huis)artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen, paramedici, docenten, kwaliteitsverantwoordelijken, zorgmanagers, beleidsverantwoordelijken in de gezondheidszorg, directies en beleidsmedewerkers van zorgverlenende organisaties.

Mogen wij u ook vragen deze mail door te sturen naar mogelijke andere geïnteresseerden?.

Datum:  donderdag 24 november 2022 – 19u00 tot 22u00 (ontvangst met broodjes vanaf 18u00).

Plaats:  Leuven, Park Inn hotel, Martelarenlaan 36.

Prijs:  90 EUR.

Inschrijven kan via de website www.accentvv.be

Prijs: 
90
Organisator: 
AccentVV
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!