U bent hier

Forum Transmurale Zorg (Kom op tegen Kanker)

Datum: 
21/10/2019 - 12:00 tot 17:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

Kom op tegen Kanker brengt op maandag 21 oktober professionals rond transmurale zorg uit heel Vlaanderen samen om inspiratie en ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar. Het thema van dit Forum Transmurale Zorg is dit jaar "Verandering omarmen, ook in de zorg. Hoe doe je dat?"

Kankerpatiënten ervaren vaak een gebrek aan zorgcontinuïteit tussen ziekenhuis en thuiszorg. Kom op tegen Kanker wil ervoor zorgen dat verschillende zorgverleners vlot(ter) samenwerken zodat patiënten op elk moment en overal de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Vandaag worden professionals in de zorgsector geconfronteerd met een veelheid aan veranderingen en verwachtingen. Denk maar aan de hervormingen in de eerstelijnssector, de vorming van de ziekenhuisnetwerken, de organisatie van de zorg voor chronische patiënten, de ontwikkeling en implementatie van zorgpaden/zorgtrajecten, de nieuwe wetgeving rond privacy en GDPR … Daarnaast zijn er nog tal van initiatieven en projecten rond specifiekere thema’s zoals bepaalde ziektebeelden, patiëntenparticipatie, transmurale of naadloze zorg, nazorg …

Deze evoluties, hervormingen en initiatieven vragen om veranderingsprocessen en verankering binnen de eigen organisatie. Daarnaast hebben ze een impact op de samenwerking(sverbanden) tussen verschillende organisaties (tussen eerste en tweede lijn, tussen gezondheids- en welzijnsorganisaties ...).

Hoe kunnen we als zorgprofessionals, zowel binnen een organisatie als over organisaties heen, omgaan met deze veranderingsprocessen? Hoe kunnen we komen tot een succesvolle implementatie en borging van initiatieven? Hoe kunnen we professionals meekrijgen in het “waarom” van de veranderingen en komen tot een gedeeld verhaal? Hoe kan er binnen een netwerk met verschillende stakeholders samengewerkt worden aan verandering? Wat zijn aandachtspunten en valkuilen hierin? Hoe kan op die manier samen met anderen het verschil gemaakt worden voor de patiënt/cliënt?

Meer informatie en inschrijvingen

Prijs: 
0
Programma: 

12-13u: Onthaal met broodjeslunch en netwerking
 
13-14.30u: Management van diensten- en zorgorganisaties: hoe omgaan met veranderingen binnen een organisatie?
Prof. Dr. Paul Gemmel (Professor in Management in de Gezondheidszorg en Dienstenmanagement, Vakgroepvoorzitter, Vakgroep Marketing, Innovatie en Organisatie, Faculteit Economie en Bedrijfskunde)

Leen Ackaert (Assistent, Vakgroep Marketing, Innovatie en Organisatie, Faculteit Economie en Bedrijfskunde)
 
14.30-15u: Pauze
 
15-16.15u: Hoe omgaan met veranderingen binnen samenwerkingsverbanden over organisaties heen (samenwerking tussen eerste en tweede lijn, over zuilen heen, tussen organisaties met verschillende visies en belangen ...)?
Inbreng en praktijkvragen vanuit publiek
Debat en reflectie
 
16.15-16.30u: Afsluiting en conclusies
 
16.30-17.30u: Ontmoeten en netwerken

Betalingsinformatie: 

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Op de inschrijfpagina kunnen ook suggesties en vragen doorgegeven worden.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!