U bent hier

Forum Transmurale Zorg - Kom op tegen Kanker

Datum: 
06/12/2018 - 12:00 tot 17:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

Kom op tegen Kanker nodigt u van harte uit op het Forum Transmurale Zorg op donderdag 6 december. Met dit Forum wil Kom op tegen Kanker professionals rond transmurale zorg uit heel Vlaanderen samenbrengen om inspiratie en ervaringen uit te wisselen en te leren van elkaar.

Vandaag worden patiënten tijdens een ziekenhuisopname meestal goed omringd, maar eenmaal thuis moeten ze nog vaak zelf uitzoeken waar ze terechtkunnen voor vragen of hulp. Er is nood aan betere transmurale zorg: een zorgproces waar de zorg van het ziekenhuis naadloos aansluit op de thuiszorg en omgekeerd.

Onze eigen ervaringen en die van kankerpatiënten tonen aan dat er op dat vlak nog werk aan de winkel is. Dat werd ook bevestigd in het onderzoek ‘Zorgen na kanker’ dat Kom op tegen Kanker vorig jaar verrichtte. Daarnaast geven hulpverleners aan dat ze om hun taken goed uit te voeren, elkaar nu nog onvoldoende kennen en dat ze nood hebben aan meer opleiding en/of bijscholing, meer en beter multidisciplinair en transmuraal overleg en samenwerking (zie het onderzoek van het Cédric Hèle instituut naar de noden eerste lijn in de psychosociale ondersteuning van kankerpatiënten uit 2017).

Goede transmurale samenwerking tussen hulpverleners is een hefboom voor betere zorg voor patiënten én meer tevreden en competente hulpverleners. Daarom ontwikkelt Kom op tegen Kanker samen met lokale zorgpartners netwerken en pilootprojecten. Zo brengen we knelpunten in kaart en zoeken we naar concrete oplossingen. Het opzet? Op lokaal niveau een vernieuwende aanpak uitbouwen, met een betere coördinatie en continuïteit tussen de verschillende zorgpartners. Als een oplossing lokaal succesvol is, ijveren we voor een uitrol in de rest van Vlaanderen.

Laat ons samen nadenken, ervaringen delen en inspiratie opdoen over hoe we kunnen komen tot betere transmurale zorg en dus tot meer tevreden patiënten, naasten en hulpverleners.

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. Schrijf u nu in. Via de inschrijflink kunt u ook suggesties en/of vragen doorgeven.

Meer informatie

Prijs: 
0
Programma: 

12 – 12.45u

Onthaal met broodjes

12.45u 

Welkomstwoord
door Marc Michils, algemeen directeur bij Kom op tegen Kanker
Waarom dit Forum?
Tom Van Schandevyl, verantwoordelijke projectwerking Zorg bij Kom op tegen Kanker

13.15u 

Transmurale samenwerking: een uitdaging – praktijkgetuigenissen en panelgesprek
- “ZoRoo Zorg Rond opname en ontslag management” SEL Gent - Dokter Patrick Verdonck, voorzitter SEL Zorgregio Gent
- “Samenwerking over de lijnen heen in Chronisch Hartfalen' - Sanne Van den Bleeken, Zorgtrajectpromotor Lokaal Multidisciplinair Netwerk Antwerpen Berchem
- “Naadloze zorg: Een goede zorgcontinuïteit voor kankerpatiënten door het ontwikkelen en implementeren van een richtlijn voor betere transmurale communicatie en gegevensdeling” UZ Leuven, SEL GOAL en Kom op tegen Kanker- Christel Stuyven, verpleegkundig manager LKI UZ Leuven

14.30u 

Patiëntenparticipatie vanuit een empowermentperspectief: theorie en aanbevelingen in de praktijk
- Eva Maria Castro, doctoraatsonderzoekster KU Leuven, Trefpunt Zelfhulp
- Prof. dr. Tine Van Regenmortel, hoofd onderzoeksgroep Sociaal en Economisch Beleid & Maatschappelijke integratie, HIVA KU Leuven

16u 

Conclusies en bedanking
Lieve Vanderlinden, directeur Psychosociale werking bij Kom op tegen Kanker

16.15 – 17u

Ontmoeten en netwerken

Betalingsinformatie: 

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!