U bent hier

De plaats van EMDR in de oncologie

Datum: 
12/03/2020 - 13:30 tot 17:00
Discipline: 
Psycholoog

Doelstellingen

Werken in de psycho-oncologie is voornamelijk een menselijk avontuur om patiënten en hun omgeving het best te ondersteunen in wat ze doormaken.

Kanker kan een traumatische gebeurtenis zijn, omdat de diagnose en daaropvolgende behandeling een reële bedreiging vormen voor het leven en de fysieke integriteit van patiënten.
Kanker deelt verschillende traumatische aspecten met andere ernstige ziekten: het is een bedreiging voor de fysieke en psychologische integriteit van de patiënt en/of een van zijn familieleden (secundaire traumatisering), die aanleiding kunnen geven tot gevoelens van kwetsbaarheid, controleverlies en hulpeloosheid

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat tot 35% van de kankerpatiënten een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt als gevolg van de ziekte.

Tijdens deze training zullen we ingaan op de psycho-oncologische zorg van de patiënt en zijn omgeving, de link met psycho-traumatologie en de toepassing van EMDR.
Verschillende protocollen in EMDR kunnen toegepast worden op de patiënt in overeenstemming met de stadia van de ziekte en behandelingen.

Het eerste deel van deze training kan ook worden gevolgd door professionals die werkzaam zijn op het gebied van gezondheidspsychologie

Methodiek

Theoretische uiteenzettingen geïllustreerd met concrete voorbeelden uit de beroepspraktijk.

Taal

De opleiding zal doorgaan in het Frans met simultaanvertaling naar het Nederlands

Credits

Aanvraag voor accreditatiepunten is ingediend bij EMDR-Belgium vzw.

Voor het verkrijgen van het aanwezigheidsattest is de aanwezigheid van de deelnemer voor de ganse duur van het programma vereist.

Aan het einde van de workshop krijgt de deelnemer de kans om de workshop te evalueren.

 

Meer info via de website

  •  
Programma: 

Donderdagnamiddag 12 maart

Psycho-oncologie : impact van kanker : de emotionele shock
Instappen in de kankertrein
Kanker en posttraumatische stressstoornis

Vrijdag 13 maart 

Toepassen van EMDR bij kanker, welke protocollen kunnen worden toegepast tijdens het ganse proces gaande van diagnose, behandeling tot palliatieve zorg
Het nut van de integratie van hypnose en EMDR in de ondersteuning van patiënten in de oncologie
Posttraumatische groei

Andere opleidingsdagen: 
13/03/2020 - 08:30 tot 17:30
Betalingsinformatie: 

Meer info op de website

 

 

Sprekers: 
Vanessa Grandjean
Psycholoog
Grandjean Vanessa, psychologe gespecialiseerd in de psycho-oncologie, EMDR-Europe Practitioner, Ericksoniaans hypnotherapeut. Ze is diensthoofd van de dienst klinische psychologie in het Centre Hospitalier de Luxembourg en werkt daar als psycho-oncologe sinds 2005. Ze is terzelfdertijd directrice van het Résilience Institut Luxembourg (EMDR-Instituut in Luxembourg) http://www.resilience-institut.lu/. Ze werd uitgenodigd naar het Europees Parlement in oktober 2018 en 2019 om een voordracht te geven rond « Het begeleiden van mensen die te maken krijgen met kanker ». Ze is eveneens uitgenodigd op het congres van EMDR-Frankrijk in september 2019 om te spreken over het thema « EMDR en Kanker »
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!