U bent hier

Cultuur sensitief in de zorg

Datum: 
14/03/2023 - 09:00 tot 12:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

In de zorg heb je een groeiende groep patiënten, cliënten met een andere culturele achtergrond, andere thuistaal, andere religie. Deze zorgvragers kijken anders naar zorg, naar ziekte, naar de rol van de hulpverlener, naar pijn… Hulpvrager en hulpverlener moeten opnieuw zoeken naar een effectieve communicatiestrategie: bedoelen we hetzelfde? Vang ik de juiste signalen op? Is mijn boodschap duidelijk overgekomen? Zorgvuldige en respectvolle communicatie is essentieel in de zorg, want zorg verlenen is mensenwerk. Kwaliteit van zorg en welbevinden hangen samen met een kwaliteitsvolle interactie.

En dit is vaak niet alleen een probleem van ‘taal’. Ook andere waarden en normen spelen parten: de beleving van ziekte en gezondheid, het omgaan met voorschriften en de eigen invulling ervan spelen ook een heel belangrijke rol.

In deze situaties wordt beroep gedaan op cultuursensitieve professionals, competenties die vaak aanwezig zijn maar vaak niet bewust of ontwikkeld zijn.

In deze workshop worden inzichten, handvatten , tools en hulpmiddelen meegegeven om de interculturele competenties van het personeel te versterken.

Meer informatie

Prijs: 
45
Organisator: 
HIVSET
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!