U bent hier

CHi-opleiding: Zorg op maat voor jongeren en jongvolwassenen met kanker (AYA's)

Datum: 
03/05/2024 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Coach, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent

EVALUATIE DAG 1

EVALUATIE DAG 2

Gepaste zorg voor jongeren en jongvolwassenen met kanker (AYA's - Adolescents and Young Adults with cancer) betekent een multidisciplinaire, geïntegreerde zorg voor patiënten die unieke en diverse noden hebben door hun leeftijd. 

Tussen 16 en 35 jaar maken jonge patiënten allerlei ontwikkelingen door. Op fysiek vlak, maar ook op vlak van werk, studie, gezinsleven, sociaal leven. Kanker onderbreekt deze normale ontwikkeling abrupt en soms voor langere tijd. Veel jongvolwassenen verliezen na een kankerdiagnose een deel van hun pas verworven autonomie, relaties komen onder druk te staan, studie en werk staan een tijd stil. Ook onverwachte gevolgen, zoals onvruchtbaarheid of andere neveneffecten, beïnvloeden blijvend hun leven. Als zorgverlener sta je voor de taak om hen hier zo goed mogelijk in te ondersteunen, maar soms komt het ook heel dichtbij. 

In samenwerking met enkele AYA's, Kom op tegen Kanker, Care4AYA en diverse zorgverleners stelden we deze basisopleiding samen, om deelnemers de kans te geven specifieke kennis en vaardigheden te verwerven in AYA-zorg.

De vierdaagse opleiding staat open voor alle zorgverleners die in contact komen met AYA's en zich willen verdiepen in deze doelgroep.

Bij aanvang van de opleiding wordt een korte e-learning bezorgd als achtergrond. Na de opleiding organiseren we nog een bijkomende terugkomdag.

Accreditering voor artsen is voorzien : 6 punten per dag.

Prijs: 
0
Programma: 

Dag 1: vrijdag 3 mei 2024

9u30-11u30        Inleiding: Zorg op maat voor AYA's (Johan De Munter, UZ Gent)

11u30-12u30     ‘AYA zorgpad: een kader voor leeftijdsspecifieke zorg in Vlaanderen' (Hans Neefs, Kom op tegen Kanker)

13u30-16u30     Praktijkvoorbeelden AYA zorg en resultaten uit onderzoek (Nathalie Belpame en Veerle Sey, UZ Gent/Care4AYA)

Dag 2: vrijdag 31 mei 2024

9u30-12u30       Impact op identiteit en zelfbeeld (Marlies Meersman, AZGroeninge)

13u30-16u30     Fertiliteit bij AYA's: medisch aspect en counseling (Prof. dr. De Vos - Iebe De Quick, UZ Brussel)

Dag 3: vrijdag 20 september 2024

9u30-12u30      Intimiteit en seksualiteit bij AYA's (Marlies Meersman, AZ Groeninge - Kristel Mulders, VirgaJesseZH) 

13u30-16u30    Communicatie met AYA's en hun naasten (Kristel Mulders, Virga JesseZH)  

Dag 4: vrijdag 18 oktober 2024

9u30-11u         Medische problematiek: oncologische pathologie en behandelingen bij AYA’s (Dr. Meers, AZ St-Jozef-Malle)

11u-12u30       Quality of life – impact van acute en late effecten (Johan De Munter, UZ Gent)

13u30-16u30   Angst voor herval (Sarah Hauspie, Maria Middelares)

Andere opleidingsdagen: 
31/05/2024 - 09:30
20/09/2024 - 09:30
18/10/2024 - 09:30
Betalingsinformatie: 

Deze opleiding is gratis dankzij de steun van vzw Noeninckx

Sprekers: 
Johan De Munter
Verpleegkundige algemeen
Johan De Munter is adjunct hoofdverpleegkundige van het Kankercentrum in het UZ Gent. Als verpleegkundige en verpleegkundig consulent heeft hij oa altijd bijzondere aandacht gehad voor de zorg voor jongeren met kanker. Hij maakte sinds 2013 deel uit van EONS - Teenage Cancer Trust TYA Nurse Leadership summit, lid van professioneel TYAC netwerk (Teenagers and Young Adults with Cancer) en volgde een academische opleiding “Teenager/Young Adults Cancer Care” aan Coventry University, UK. Momenteel is hij co-voorzitter van de AYA Movement strategische adviesraad, lid van de SIOP (Society for Pediatric Oncology) Europe AYA Committee en ENTYAC (European Network for TYAs with Cancer).
Hans Neefs
Beleidsmedewerker
Hans Neefs is expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker en doet in deze functie onderzoek en beleidswerk m.b.t. AYA zorg. Hij coördineert onder meer het lerend netwerk AYA zorg in de Vlaamse ziekenhuizen.
Marlies Meersman
Psycholoog
Seksuoloog
Marlies Meersman is psychologe, seksuologe en psychotherapeute in AZ Groeninge op de afdelingen Digestieve oncologie en Urologie. Op deze afdelingen komt ze regelmatig in contact met jongeren met een kankerdiagnose en begeleidt ze hen zowel tijdens als na behandeling.
Kristel Mulders
Seksuoloog
Andere
Kristel Mulders is onco-seksuoloog in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Daarnaast heeft ze een zelfstandige praktijk als seksuoloog en therapeut in Genk. Het geven van opleidingen is gegroeid uit de vraag om lezingen te geven rond het thema kanker en seksualiteit.
Dr. Stef Meers
Arts
Dr. Stef Meers is internist-hematoloog in het AZ Sint-Jozef te Malle. Binnen het ziekenhuis zet hij in op AYA's als doelgroep.
Sarah Hauspie
Psycholoog
Sarah Hauspie is als psycholoog verbonden aan de afdelingen oncologie, onco-revalidatie en het palliatief support team in AZ Maria Middelares te Gent. Daarnaast werkt zij als zelfstandig psycholoog in groepspraktijk Nivovi. Het thema angst voor herval na kankerbehandeling ligt haar nauw aan het hart, en merkt dat dit bij AYA's vaak een belangrijke zorg is.
Veerle Sey
Verpleegkundige algemeen
Na 15 jaar werken op de kinderhematologie-oncologie in UZ Gent als pediatrisch verpleegkundige, zette Veerle als verpleegkundig consulent de stap naar de AYA-zorg. In het AYA Referentieteam van UZ Gent richt zij zich op bewustwording en vorming van zorgverleners over jongeren en jongvolwassenen met kanker en biedt ze individuele opvolging en begeleiding van de AYA’s.
Nathalie Belpame
Beleidsmedewerker
Sociaal werker
Nathalie Belpame is AYA Project-onderzoekscoördinator in het Kankercentrum UZ Gent. Daarnaast is zij doctorandus aan het UCVV Gent waar ze onderzoek doet naar het psychosociaal traject van AYA’s en van AYA-overlevers van kinderkanker. Ook is zij bestuurslid van Care4AYA vzw (www.care4aya.be). Deze vzw zet zich in om de zorg voor AYA’s en naasten te verbeteren tijdens en na de behandeling.
Prof. Dr. De Vos
Arts
Dr. De Vos is afdelingshoofd in het UZ Brussel Fertiliteitskliniek CRG. Hij staat er in voor fertiliteitsdiagnostiek & -behandeling, reproductieve endocrinologie, oncofertiliteit
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!