U bent hier

CHi-opleiding: Zorg op maat voor jongeren en jongvolwassenen met kanker (AYA's)

Datum: 
17/01/2023 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

EVALUATIE dag 1

EVALUATIE dag 2

EVALUATIE dag 3

EVALUATIE dag 4 en EINDEVALUATIE

 

VOLZET Je mag je nog inschrijven, en komt zo automatisch op de wachtlijst. We nemen dan contact op als er plaats vrijkomt.

Gepaste zorg voor jongeren en jongvolwassenen met kanker betekent een multidisciplinaire, geïntegreerde zorg voor patiënten die unieke en diverse noden hebben door hun leeftijd. AYA's (Adolescents and Young Adults with cancer) worden in deze levensfase met een levensbedreigende ziekte geconfronteerd en ervaren daarom specifieke noden en problemen

Iemand tussen 16 en 35 jaar oud zit midden in allerlei 'ontwikkelingen'. Op fysiek vlak, maar ook op vlak van werk, studie, gezinsleven, sociaal leven. Kanker onderbreekt deze normale ontwikkeling abrupt en soms voor langere tijd. Veel jongvolwassenen verliezen na een kankerdiagnose een deel van hun pas verworven autonomie, relaties komen onder druk te staan, studie en werk staan een tijd stil. Ook onverwachte gevolgen, zoals onvruchtbaarheid of andere neveneffecten, beïnvloeden blijvend hun leven. Als zorgverlener sta je voor de taak om hen hier zo goed mogelijk in te ondersteunen, maar soms komt het ook heel dichtbij. 

In samenwerking met AYA's, Kom op tegen Kanker, Care4AYA en verschillende zorgverleners stelden we een opleiding samen om de deelnemers de kans te geven specifieke kennis en vaardigheden te verwerven in AYA-zorg.

Deze vierdaagse opleiding staat open voor alle zorgverleners die in contact komen met AYA's en zich willen verdiepen in deze doelgroep.

Bij aanvang van de opleiding wordt een korte e-learning bezorgd als achtergrond.

Deze opleiding wordt gedeeltelijk aangeboden door het Kankerplan.

Accreditering voor artsen is voorzien.

Prijs: 
150
Programma: 

Dag 1: dinsdag 17 januari 2023

9u30-11u30       Inleiding: Zorg op maat voor AYA's (Johan De Munter, UZ Gent)

11u30-12u30     ‘AYA zorgpad: een kader voor leeftijdsspecifieke zorg in Vlaanderen' (Hans Neefs, Kom op tegen Kanker)

13u30-14u30     Identiteitsontwikkeling bij adolescenten en opkomende volwassenen (Janne Vanderhaegen, Elise Van Laere, Sara Campens, KU Leuven)

14u30-16u30     Impact op identiteit en zelfbeeld (Marlies Meersman, AZGroeninge)

Dag 2: vrijdag 17 februari 2023

9u30-12u30       Intimiteit en seksualiteit bij AYA's (Marlies Meersman, AZ Groeninge - Kristel Mulders, VirgaJesseZH) 

13u30-16u30    Communicatie met AYA's en hun naasten: specifieke vaardigheden in communicatie (Morgane Hubin, UZ Leuven - Kristel Mulders, Virga JesseZH)  

Dag 3: vrijdag 10 maart 2023

9u30-12u30     Medische problematiek: oncologische pathologie en behandelingen bij AYA’s (Dr. Meers, AZ St-Jozef-Malle) + quality of life – impact van acute en late effecten (Johan De Munter, UZ Gent)

13u30-16u30  Angst voor herval (Sarah Hauspie, Maria Middelares)

Dag 4: vrijdag 21 april 2023

9u30-12u30     Fertiliteit bij AYA's: medisch aspect en counseling (Prof. dr. De Vos - Ellen Van Moer, UZ Brussel - getuigenis)

13u30-16u30   Praktijkvoorbeelden AYA zorg en resultaten uit onderzoek (Nathalie Belpame en Marijke Quaghebeur, UZ Gent/Care4AYA)

Andere opleidingsdagen: 
17/02/2023 - 09:30
10/03/2023 - 09:30
21/04/2023 - 09:30
Betalingsinformatie: 

Gelieve het inschrijvingsbedrag over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'uw naam + AYA opleiding'

Sprekers: 
Johan De Munter
Verpleegkundig specialist
Johan De Munter is adjunct hoofdverpleegkundige van het Kankercentrum in het UZ Gent. Als verpleegkundige en verpleegkundig consulent heeft hij oa altijd bijzondere aandacht gehad voor de zorg voor jongeren met kanker. Hij maakte sinds 2013 deel uit van EONS - Teenage Cancer Trust TYA Nurse Leadership summit, lid van professioneel TYAC netwerk (Teenagers and Young Adults with Cancer) en volgde een academische opleiding “Teenager/Young Adults Cancer Care” aan Coventry University, UK. Momenteel is hij co-voorzitter van de AYA Movement strategische adviesraad, lid van de SIOP (Society for Pediatric Oncology) Europe AYA Committee en ENTYAC (European Network for TYAs with Cancer).
Hans Neefs
Beleidsmedewerker
Hans Neefs is expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker en doet in deze functie onderzoek en beleidswerk m.b.t. AYA zorg. Hij coördineert onder meer het lerend netwerk AYA zorg in de Vlaamse ziekenhuizen.
Marlies Meersman
Psycholoog
Seksuoloog
Marlies Meersman is psychologe, seksuologe en psychotherapeute in AZ Groeninge op de afdelingen Digestieve oncologie en Urologie. Op deze afdelingen komt ze regelmatig in contact met jongeren met een kankerdiagnose en begeleidt ze hen zowel tijdens als na behandeling.
Kristel Mulders
Seksuoloog
Kristel Mulders is onco-seksuologe in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Daarnaast heeft ze een zelfstandige praktijk als seksuologe in Genk. Het geven van opleidingen is gegroeid uit de vraag om lezingen te geven rond het thema kanker en seksualiteit.
Morgane Hubin
Psycholoog
Morgane Hubin is liaisonpsycholoog in UZ Leuven. Ze werkt oa op de pijnkliniek en komt via revalidatieprogramma's regelmatig in contact met jonge patiënten.
Dr. Stef Meers
Arts
Dr. Stef Meers is internist-hematoloog in het AZ Sint-Jozef te Malle. Binnen het ziekenhuis zet hij in op AYA's als doelgroep.
Sarah Hauspie
Psycholoog
Sarah Hauspie is als psycholoog verbonden aan de afdelingen oncologie, onco-revalidatie en het palliatief support team in AZ Maria Middelares te Gent. Daarnaast werkt zij als zelfstandig psycholoog in groepspraktijk Nivovi. Het thema angst voor herval na kankerbehandeling ligt haar nauw aan het hart, en merkt dat dit bij AYA's vaak een belangrijke zorg is.
Prof. dr. De Vos
Doctor
Arts
Dr. De Vos is afdelingshoofd in het UZ Brussel Fertiliteitskliniek CRG. Hij staat er in voor fertiliteitsdiagnostiek & -behandeling, reproductieve endocrinologie, oncofertiliteit
Ellen Van Moer
Verpleegkundige algemeen
Ellen Van Moer is vroedvrouw en coördinator oncofertiliteit in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Zij is verantwoordelijk voor de intake, counseling en begeleiding van oncofertiliteitspatiënten zowel voor en na de kankerbehandeling.
Nathalie Belpame
Coördinator
Psycholoog
Nathalie Belpame is AYA Project-onderzoekscoördinator in het Kankercentrum UZ Gent. Daarnaast is zij doctorandus aan het UCVV Gent waar ze onderzoek doet naar het psychosociaal traject van AYA’s en van AYA-overlevers van kinderkanker. Ook is zij bestuurslid van Care4AYA vzw (www.care4aya.be). Deze vzw zet zich in om de zorg voor AYA’s en naasten te verbeteren tijdens en na de behandeling.
Marijke Quaghebeur
Verpleegkundig specialist
Marijke Quaghebeur is verpleegkundig specialist Hematologie in het UZ Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!