U bent hier

CHi-opleiding: Zorg op maat voor jongeren en jongvolwassenen met kanker (AYA's)

Datum: 
08/10/2021 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Coach, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

EVALUATIE DAG 1

EVALUATIE DAG 2

EVALUATIE DAG 3

EVALUATIE DAG 4 en ALGEMENE EVALUATIE

Deze opleiding is VOLZET. Indien je op de wachtlijst wil staan, neem contact op via info [at] cedric-heleinstituut.be.

Gepaste zorg voor jongeren en jongvolwassenen met kanker betekent een multidisciplinaire, geïntegreerde zorg voor patiënten die unieke en diverse noden hebben door hun leeftijd en de levensfase waarin ze zich bevinden. AYA's (Adolescents and Young Adults with cancer) worden in deze levensfase met een levensbedreigende ziekte geconfronteerd en ervaren daarom specifieke noden en problemen

Iemand tussen 16 en 35 jaar oud zit midden in allerlei 'ontwikkelingen'. Op fysiek vlak, maar ook op vlak van werk, studie, gezinsleven, sociaal leven. Kanker onderbreekt deze normale ontwikkeling abrupt en soms voor langere tijd. Veel jongvolwassenen verliezen na een kankerdiagnose een deel van hun pas verworven autonomie, relaties komen onder druk te staan, studie en werk staan een tijd stil. Ook onverwachte gevolgen, zoals onvruchtbaarheid of andere neveneffecten, beïnvloeden blijvend hun leven. Als zorgverlener sta je voor de taak om hen hier zo goed mogelijk in te ondersteunen, maar soms komt het ook heel dichtbij. 

In samenwerking met AYA's, Kom op tegen Kanker, Care4AYA, artsen, psychologen, sociaal werkers, verpleegkundigen en andere zorgverleners stelden we een opleiding samen om de deelnemers de kans te geven specifieke kennis en vaardigheden te verwerven in de zorg voor deze doelgroep.

Deze vierdaagse opleiding staat open voor zorgverleners die in contact komen met AYA's en zich willen verdiepen in deze doelgroep.

We geven in eerste instantie voorrang aan zorgverleners uit verschillende settings. Indien er 2 medewerkers uit één ziekenhuis of organisatie ingeschreven zijn, komen de collega's terecht op de wachtlijst. In september vullen we de eventueel overgebleven plaatsen verder aan.

Bij aanvang van de opleiding wordt een korte e-learning bezorgd als achtergrond.

Prijs: 
150
Programma: 

Dag 1: vrijdag 8 oktober 2021

9u30-11u           Inleiding: Zorg op maat voor AYA's (Johan De Munter, UZ Gent)

11u-12u30         Communicatie met AYA's: specifieke vaardigheden in communicatie (Morgane Hubin, UZ Leuven en Kristel Mulders, Virga Jesse ZH)

13u30-15u         Communicatie met AYA's en hun naasten: praktijkvoorbeelden en resultaten uit onderzoek (Nathalie Belpame en Marijke Quaghebeur, UZ Gent/Care4AYA)

15u-16u             Quality of life – impact van acute en late effecten (Johan De Munter, UZ Gent)

16u                     Toelichting opdracht laatste les (CHi)

Dag 2: vrijdag 22 oktober 2021

9u30-11u       Identiteitsontwikkeling bij adolescenten en opkomende volwassenen: algemene identiteitstheorieën en onderzoek naar de invloed van chronische ziekte op identiteit (Koen Luyckx, KUL)

11u-12u30     Impact op identiteit en zelfbeeld (Marlies Meersman, AZGroeninge)

13u30-15u    Medische problematiek: oncologische pathologie en behandelingen bij AYA’s, impact op fysieke levenskwaliteit (Dr. Meers, AZ St-Jozef-Malle en Johan De Munter, UZ Gent)

15u-16u30    Palliatieve zorg bij AYA's (Vicky Van de Velde, Forum Palliatieve Zorg)

Dag 3: vrijdag 19 november 2021

9u30-12u30       Intimiteit en seksualiteit bij AYA's (Marlies Meersman, AZ Groeninge en Kristel Mulders, VirgaJesseZH) 

13u30-15u          Angst voor herval (Sarah Hauspie, Maria Middelares)

15u-16u30          Psychosociale nazorg en lange termijn follow-up (Elsie Decoene en Ann Segers, UZ Gent)

Dag 4: vrijdag 10 december 2021

9u30-12u30       Fertiliteit bij AYA's: medisch aspect en counseling (Prof. dr. De Vos - Ellen Van Moer, UZ Brussel - getuigenis Cécile Bos)

13u30-15u         Voorstelling AYA-zorgpad en resultaten project UZ Gent (Nathalie Belpame, UZ Gent/Care4AYA en Hans Neefs, Kom op tegen Kanker)

15u-16u30         Voorstelling opdrachten deelnemers en uitwisseling

 

Andere opleidingsdagen: 
22/10/2021 - 09:30 tot 16:30
19/11/2021 - 09:30 tot 16:30
10/12/2021 - 09:30 tot 16:30
Betalingsinformatie: 

Gelieve het inschrijvingsbedrag over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'uw naam + AYA opleiding'

Sprekers: 
Johan De Munter
Verpleegkundig specialist
Johan De Munter is adjunct hoofdverpleegkundige van het Kankercentrum in het UZ Gent. Als verpleegkundige en verpleegkundig consulent heeft hij oa altijd bijzondere aandacht gehad voor de zorg voor jongeren met kanker. Hij maakte sinds 2013 deel uit van EONS - Teenage Cancer Trust TYA Nurse Leadership summit, lid van professioneel TYAC netwerk (Teenagers and Young Adults with Cancer) en volgde een academische opleiding “Teenager/Young Adults Cancer Care” aan Coventry University, UK. Momenteel is hij co-voorzitter van de AYA Movement strategische adviesraad, lid van de SIOP (Society for Pediatric Oncology) Europe AYA Committee en ENTYAC (European Network for TYAs with Cancer).
Elsie Decoene
Verpleegkundig specialist
Elsie Decoene is verpleegkundig specialist oncologie in het UZ Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Marijke Quaghebeur
Verpleegkundig specialist
Marijke Quaghebeur is verpleegkundig specialist Hematologie in het UZ Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Koen Luyckx
Docent
Onderzoeker
Psycholoog
Koen Luyckx is onderzoeksprofessor aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven en doet vooral onderzoek over identiteitsontwikkeling in de adolescentie en de overgang naar de volwassenheid. In dit onderzoek wordt de link gelegd naar het hebben van een chronische ziekte zoals type 1 diabetes en aangeboren hartaandoening, maar wordt er ook gekeken naar psychopathologie zoals eetstoornissen en zelfverwonding. Een recente studie die opgestart is kijkt naar de identiteitsontwikkeling van adolescenten en opkomende volwassenen die vroeger kanker hebben gehad.
Marlies Meersman
Psycholoog
Seksuoloog
Marlies Meersman is psychologe, seksuologe en psychotherapeute in AZ Groeninge op de afdelingen Digestieve oncologie en Urologie. Op deze afdelingen komt ze regelmatig in contact met jongeren met een kankerdiagnose en begeleidt ze hen zowel tijdens als na behandeling.
Dr. Stef Meers
Arts
Dr. Stef Meers is internist-hematoloog in het AZ Sint-Jozef te Malle.
Vicky Van de Velde
Psycholoog
In 2008 startte Vicky op de dienst supportieve en palliatieve zorg van het UZ Brussel. Sinds 2017 is ze werkzaam in het Expertisecentrum Waardig Levenseinde waar ze als psycholoog werkzaam is voor verschillende organisaties: het Forum Palliatieve Zorg Brussel-Halle-Vilvoorde, supportief en palliatief dagcentrum TOPAZ, ULteam (Uitklaring Levenseindevragen Team), de palliatieve thuisbegeleidingsequipe (Omega).
Kristel Mulders
Psycholoog
Seksuoloog
Kristel Mulders is onco-seksuologe in het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Daarnaast zelfstandige praktijk als seksuologe in Genk. Het geven van opleidingen is gegroeid uit de vraag om lezingen te geven rond het thema kanker en seksualiteit.
Sarah Hauspie
Psycholoog
Sarah Hauspie is als psycholoog verbonden aan de afdelingen oncologie, onco-revalidatie en het palliatief support team in AZ Maria Middelares te Gent. Daarnaast werkt zij als zelfstandig psycholoog in groepspraktijk Nivovi. Het thema angst voor herval na kankerbehandeling ligt haar nauw aan het hart, en merkt dat dit bij AYA's vaak een belangrijke zorg is.
Ann Segers
Sociaal werker
Ann Segers werkt als sociaal werker in het UZ Gent op oncologische afdelingen.
Prof. dr. De Vos
Arts
Afdelingshoofd in het UZ Brussel Fertiliteitskliniek CRG. Fertiliteitsdiagnostiek & -behandeling, reproductieve endocrinologie, oncofertiliteit
Ellen Van Moer
Verpleegkundige algemeen
Ellen Van Moer is vroedvrouw en coördinator oncofertiliteit in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Zij is verantwoordelijk voor de intake, counseling en begeleiding van oncofertiliteitspatiënten zowel voor en na de kankerbehandeling.
Nathalie Belpame
Coördinator
Nathalie Belpame is AYA Project-onderzoekscoördinator in het Kankercentrum UZ Gent. Daarnaast is zij doctorandus aan het UCVV Gent waar ze onderzoek doet naar het psychosociaal traject van AYA’s en van AYA-overlevers van kinderkanker. Ook is zij bestuurslid van Care4AYA vzw (www.care4aya.be). Deze vzw zet zich in om de zorg voor AYA’s en naasten te verbeteren tijdens en na de behandeling.
Hans Neefs
Onderzoeker
Hans Neefs is expert kankerzorg bij Kom op tegen Kanker, doet onderzoek en beleidswerk m.b.t. AYA zorg en coördineert het lerend netwerk AYA zorg in de Vlaamse ziekenhuizen.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!