U bent hier

CHi-opleiding: Zorg op maat voor AYA's, een introductie.

Datum: 
22/01/2019 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijzinnig humanistisch consulent

VOLZET! Indien u graag op de wachtlijst terecht komt, mag u een mailtje sturen naar kleo.dubois [at] cedric-heleinstituut.be

EVALUATIEFORMULIER

Een opleidingsdag voor alle zorgverleners werkzaam met jongeren en jongvolwassenen in oncologie.

De diagnose kanker en de behandeling die erop volgt heeft voor een adolescent of jongvolwassene grote implicaties, op verschillende vlakken (zelfbeeld, werk, relatie, gezin, ...). Tijdens deze leeftijdsfase beweegt er enorm veel, terwijl de ziekte hun leven op pauze zet. Een aangepaste en leeftijdsspecifieke zorg is heel belangrijk, om tegemoet te komen aan alle noden die kenmerkend zijn voor deze doelgroep.

De introductiedag wil een eerste kennismaking bieden met deze "zorg op maat" voor AYA's (Adolescents and Young Adults). In de voormiddag worden theoretische kaders aangereikt rond de uitdagingen in de zorg voor AYA's, seksualiteit en lichaamsbeleving, rouw en verlies.

In de namiddag is er plaats voor interactie en uitwisseling, waarbij tools zoals de box ‘Jong en Kanker’ en de brochure voor ouders ‘De liefdevolle manager’ (uitgaves vanCare4AYA vzw) worden voorgesteld, handvaten worden aangereikt om deze te gebruiken en andere mogelijke aanbevelingen voor praktijk worden besproken. Elke deelnemer krijgt beide tools nadien mee naar huis.

Meer info rond zorg voor AYA's: 

www.care4aya.be

www.kankercounteren.be

Prijs: 
80
Programma: 

9u                    Onthaal

9u30-9u50      Kennismaking

9u50-10u40    De wereld van AYA’s, uitdagingen van en met jongeren met kanker (Johan De Munter, Care4AYA vzw - UZ Gent)

10u40-11u30  Let's talk about sex: intimiteit, seksualiteit en fertiliteit bij AYA's (Marlies Meersman, UZ Leuven)

Seksualiteit is voor vele volwassenen en jongeren nog steeds een taboe-onderwerp. Wat dan als je jong bent, een kankerdiagnose kreeg en met vele vragen zit? Waar kan je dan terecht? En hoe reageer je op deze vragen als hulpverlener? In deze lezing zal meer uitleg gegeven worden rond de noden van AYA’s wat betreft hun seksualiteitsbeleving, intimiteit, relaties, fertiliteit en lichaamsbeleving. Daarnaast komen ook enkele tools om te communiceren over seksualiteit aan bod.

11u40-12u30   Verlies bij AYA's: hoe kan je dit ondersteunen? (Kathleen Roskams, Lost & co vzw)

Een kankerdiagnose is verliezen op vele domeinen: zeker als je jong bent. Een kader en voorbeelden zullen je helpen begrijpen hoe AYA's ermee omgaan. En het geeft jou als zorgverlener tools om te weten wat AYA's (meer of minder) nodig hebben.

12u30-13u30  Lunch

13u30-16u      Leeftijdsspecifieke behoeften en noden van AYA’s, ervaringen en behoeften van ouders van AYA's (Elsie Decoene, Marijke Quaghebeur en                                 Nathalie Belpame, Care4AYA vzw - UZ Gent)

16u-16u30      Voorstelling initiatieven en zorgaanbod voor AYA's in Vlaanderen

Betalingsinformatie: 

Inclusief lunch.

Gelieve het inschrijvingsbedrag over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'uw naam + AYA'

Sprekers: 
Kathleen Roskams
Psycholoog
Kathleen Roskams is klinisch psychologe en systeemdenker Vanuit haar ervaring met een buddywerking voor AYA's, jongerenrouwgroepen en zorg in het onderwijs, richtte ze Lost & co vzw op die meer nabije zorg in de stad creëert en zichtbaar maakt voor jonge mensen die hun gezondheid of iemand verloren zijn.
Marlies Meersman
Psycholoog
Seksuoloog
Marlies Meersman is psychologe, seksuologe en psychotherapeute in UZ Leuven op de diensten hematologie en urologie. Op deze afdelingen komt ze regelmatig in contact met jongeren met een kankerdiagnose en begeleidt ze hen zowel tijdens als na behandeling.
Elsie Decoene
Verpleegkundig specialist
Elsie Decoene is verpleegkundig specialist oncologie in het UZ Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een recent opgerichte vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. De werking steunt op de pijlers ‘Zorg’, ‘Onderzoek’ en ‘Opleiding’. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Johan De Munter
Verpleegkundige algemeen
Johan De Munter is verpleegkundig consulent Hematologie in het UZ Gent. Hij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een recent opgerichte vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. De werking steunt op de pijlers ‘Zorg’, ‘Onderzoek’ en ‘Opleiding’. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Nathalie Belpame
Onderzoeker
Nathalie Belpame is universitair medewerker in het UZ Gent en doctorandus aan het UCVV Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een recent opgerichte vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. De werking steunt op de pijlers ‘Zorg’, ‘Onderzoek’ en ‘Opleiding’. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Marijke Quaghebeur
Verpleegkundig specialist
Marijke Quaghebeur is verpleegkundig specialist Hematologie in het UZ Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een recent opgerichte vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. De werking steunt op de pijlers ‘Zorg’, ‘Onderzoek’ en ‘Opleiding’. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!