U bent hier

CHi-opleiding: Studiedag 'Kanker bij kwetsbare ouderen'

Datum: 
06/02/2020 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere
Vul hier het EVALUATIEFORMULIER in.
 
Deze opleiding is VOLZET. Indien u graag op de wachtlijst terecht komt, mag u een mailtje sturen naar ellen.daly [at] cedric-heleinstituut.be.

In samenwerking met Kom op tegen Kanker organiseert het CHi een eerste studiedag rond de doelgroep Ouderen met kanker’.

Kanker treft vooral ouderen. Nog meer dan andere patiënten zijn zij kwetsbaar. Ze hebben vaak verschillende chronische ziekten tegelijk, hun gezondheidsvaardigheden zijn laag en hun netwerk is beperkt. Zorgverleners, zowel in ziekenhuizen, woonzorgcentra als de thuiszorg, staan voor de uitdagende taak om ouderen met kanker te omringen met de gepaste zorg.

 Verschillende sprekers zullen volgende thema’s behandelen:

Met welke specifieke problematieken krijgen ouderen met kanker te maken?
Hoe kan ik beter omgaan met ouderen met kanker en hun naasten?
Hoe hou ik rekening met de lage gezondheidsvaardigheden van ouderen met kanker?
Met welke existentiële vragen worden ouderen met kanker geconfronteerd en hoe kan ik hierbij helpen?

Accreditering voor artsen en kinesitherapeuten is voorzien.

Prijs: 
65
Programma: 

09.00 – 09.30 u.:    Onthaal met koffie

09.30 – 10.00 u.:    Doelstellingennota kwetsbare ouderen met kanker

Saar Van Gils - Kom op tegen Kanker

10.00 – 11.00 u.:    Ouderen en kanker: feiten en cijfers

Dr. Lore Decoster - UZ Brussel

11.00 – 11.15 u.:    Pauze

11.15 – 12.30 u.:    Communiceren met ouderen en hun naasten

Jasmine Andries - ZNA Hoge Beuken

12.30 – 13.15 u.:    Middagpauze

13.15 – 14.45 u.:    Gezondheidsvaardigheden bij ouderen met kanker

Leen Haesaert - Memori en Thomas More

14.45 – 15.00 u.:    Pauze

15.00 – 16.30 u.:    Existentiële vragen bij ouderen met kanker

Luc Van de Ven - UPC KU Leuven

Betalingsinformatie: 

Gelieve 65€ over te schrijven op de CHi-rekening: BE52 7785 9743 7809, met vermelding van uw naam en de code OUDEREN.

Inclusief broodjeslunch.

Sprekers: 
Dr. Lore Decoster
Arts
Lore Decoster is kliniekhoofd medische oncologie in het UZ Brussel waar zij voornamelijk longkanker patiënten behandelt. Sinds meerdere jaren heeft zij een specifieke interesse in oudere patiënten met kanker, hetgeen ook het onderwerp was van haar PhD thesis. Ze is eveneens lid van de Internationale Organisatie voor geriatrische oncologie (SIOG) en nationaal vertegenwoordiger voor België bij deze organisatie.
Jasmine Andries
Docent
Psycholoog
Jasmine Andries is afgestudeerd als licentiate in de klinische psychologie, optie volwassenen (UGent) (1995-2000). Zij volgde de opleiding psycho-oncologie (2005-2006) en verschillende andere opleidingen, studiedagen en workshops rond oncologie, palliatieve zorg, rouwzorg, communicatie in de oncologie, wetgeving rond euthanasie en palliatieve sedatie. Jasmine is werkzaam binnen ZNA Hoge Beuken sinds 2002 als psycholoog van het palliatief support team (halftijds) en daarnaast op de geriatrie, neurologie en revalidatie afdelingen voor het begeleiden van patiënten en familie (rouw, angst, depressie, alcoholverslaving, dementie). Zij geeft opleidingen voor het CHi sinds 2008: communicatie in de oncologie en palliatieve zorg voor verpleegkundige, begeleiden van beginnende psychologen in het werkveld, supervisie, onderdeel communicatie in de PEV.
Leen Haesaert
Docent
Onderzoeker
Leen Haesaert werkt sedert 1986 voor Thomas More. Ze doceert in de bacheloropleiding Office Management en bij de onderzoeksgroep Memori coacht ze organisaties om efficiënter en publieksgerichter te communiceren. Ze heeft een brede expertise opgebouwd in schriftelijke bedrijfscommunicatie, interculturele en inclusieve communicatie en visualiserend communiceren. Ze volgt innovatieve trends op de voet en vertaalt ze in uitdagende projecten en vormingen. Ze is de auteur van het boek 'Over de drempel' waarin ze beschrijft hoe organisaties hun communicatie toegankelijker kunnen maken voor doelgroepen met een beperking. Ze was de projectleider van het projectmatig wetenschappelijk onderzoek over gezondheidsvaardigheden dat in de toolkit Heerlijk Helder in de Zorg resulteerde. Dit project kreeg 3 nominaties: WellDone Health Literacy 2016, Wablieft-prijs 2016 en Belfius Smart Care Awards 2017. Op dit ogenblik werkt ze mee aan een nieuw project over gezondheidsvaardigheden in de eerstelijnszorg, dat door de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Thomas More Hogeschool wordt gerealiseerd. Leen geeft al meer dan 10 jaar voor Memori trainingen op maat bij diverse opdrachtgevers over doelgroepencommunicatie, toegankelijke communicatie en onthaal, lezersvriendelijk schrijven en laagdrempelig communiceren in de zorg.
Luc Van De Ven
Docent
Psycholoog
Luc Van de Ven is klinisch ouderenpsycholoog, verbonden aan de dienst Ouderenpsychiatrie van het UPC KULeuven (campus Gasthuisberg). Hij begeleidt ouderen met psychische problemen en hun familie. Daarnaast geeft hij opleidingen in de ouderenzorg. Over het thema ‘de begeleiding van ouderen’ schreef hij verschillen artikels en boeken.
Saar Van Gils
Beleidsmedewerker
Saar Van Gils werkt sinds 4 jaar bij Kom op tegen Kanker voor kwetsbare ouderen met kanker. Na een bevraging bij ouderen en experten schreef ze de nota “Wat wil Kom op tegen Kanker doen voor kwetsbare ouderen met kanker”. De ouderenwerking richt zich voornamelijk tot zorgverleners en beleidsmakers. Daarvoor werkte ze 9 jaar als stafmedewerker bij Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen.
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!