U bent hier

CHi-opleiding neveneffecten bij en na kanker (2): slaapproblemen en vermoeidheid

Datum: 
05/03/2021 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Psycholoog

Deze opleiding is VOLZET. Indien u graag op de wachtlijst terecht komt, mag u een mailtje sturen naar info [at] cedric-heleinstituut.be

Deze opleiding is de tweede in een reeks voor psychologen rond neveneffecten bij en na kanker.

In de voormiddag zullen we stilstaan bij 'slaap en slapeloosheid'. We gaan dieper in op de fysiologie van slaap, modellen rond slapeloosheid en de overlap tussen slapeloosheid en oncologie. Tot slot wordt er ook aandacht besteed aan de aanpak van slapeloosheid en is er daarbij ruimte voor casuïstiek.

De namiddag zal gaan over vermoeidheid bij en na kanker. We gaan van start met de bespreking van een onderzoek naar de instandhoudende en beschermende factoren en hun wisselwerking bij kankergerelateerde vermoeidheid. In het tweede deel van de namiddag worden er concrete handvaten aangereikt om om te gaan met deze soms aanhoudende vermoeidheid.


 

Prijs: 
80
Programma: 

9u30-12u30 'Slaap en slapeloosheid' - Dr. Aisha Cortoos

12u30-13u30 Lunch

13u30-14u30 'Netwerkbenadering bij kankergerelateerde vermoeidheid' - Melanie Schellekens

14u30-16u30 'Aanhoudende vermoeidheid: tips en tricks' - Ellen Verhaegen

Betalingsinformatie: 

Gelieve het inschrijvingsbedrag over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'uw naam + opleiding slaapproblemen en vermoeidheid'.

Een broodjeslunch is inbegrepen.

Sprekers: 
Dr. Aisha Cortoos
Zij is licentiaat in de psychologie (2004) met een doctoraat in de Biologische Psychologie (2009) en een postgraduaat in de systemische Psychotherapie (2013). Zij werkte jarenlang als slaappsycholoog in de slaapeenheid van het UZ Brussel. Samen met haar collega’s uit Antwerpen en Leuven, en in samenwerking met de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine (BASS), gaf zij vorm aan het Belgische landschap voor de behandeling van slapeloosheid. Als postdoctoraal onderzoeker werkte ze samen met de Koninklijke Militaire School (KMS) op projecten rond slaap, vermoeidheid en prestatie. Ze is frequent gastdocent aan de eenheid voor Biologische Psychologie op de VUB, aan de KMS en geeft ook les voor opleidingen van de BASS. Zij is auteur van verschillende internationale en nationale publicaties in tijdschriften en naslagwerken. Zij is oprichter van Brainwise, dat de psychofysiologische kennis over het slaap en waak functioneren toegankelijk maakt. Zij geeft lezingen en workshops in bedrijven en voor andere zorgverleners, en begeleidt cliënten met slaapproblemen, stressklachten, aanslepende vermoeidheid en burnout.
Melanie Schellekens
Melanie werkt sinds 2017 als postdoctoraal onderzoeker bij het Helen Dowling Instituut. Ze is gepromoveerd op onderzoek naar de werking van een mindfulness training bij mensen met longkanker en hun partners aan het Radboudumc. Nu doet ze onderzoek naar de netwerkbenadering bij vermoeidheid om meer inzicht te krijgen in welke zorg het meest geschikt is voor het individu.
Ellen Verhaegen
Ellen Verhaegen is klinisch psychologe/psychotherapeute met een uitgesproken interesse in het raakvlak psyche-soma. Zij heeft een zelfstandige praktijk en werkt daarnaast ook op de Mind Body Unit te Leuven, een behandelafdeling voor fuctionele stoornissen. Voordien deed ze ervaring op in een algemeen ziekenhuis binnen cardiale revalidatie, het oncologisch zorgprogramma en het multidisciplinair pijncentrum.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!