U bent hier

CHi-opleiding: existentiële benadering binnen oncologie (3-daagse)

Datum: 
25/10/2023 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Psycholoog

VOLZET Je mag je nog inschrijven, en komt zo automatisch op de wachtlijst. We nemen dan contact op als er plaats vrijkomt.

Existentiële thema’s binnen een psychologische begeleiding houden verband met de essentie van ons bestaan: angst, dood, verlies, eenzaamheid, spijt, maar ook verlangen, hoop en dankbaarheid bijvoorbeeld. De mens zoekt van nature naar betekenis, leidt zijn leven in functie van waarden die voor hem belangrijk zijn. Bij confrontatie met ingrijpende gebeurtenissen, zoals de confrontatie met kanker, gebeurt het dat deze betekenisgeving door elkaar geschud wordt.


In deze opleidingsmodule geven we taal aan deze dimensie binnen onze begeleidingen, zoeken we naar manieren om deze te concretiseren en in te zetten in onze begeleidingen. We doen dit aan de hand van inzichten uit de humanistische psychologie. De ethische dimensie uit het contextuele denken van Nagy biedt ons een ander perspectief op verdienste, schuld en loyaliteit. We maken de koppeling met het waardengericht werken vanuit het ACT kader en zetten actief in op een houding die existentiële thema’s niet uit de weg gaat én hierbij ook de focus legt op veerkracht versterkende interventies, bvb. uit de positieve psychologie.


Tijdens de module wordt geoefend met praktijkervaringen en casussen. De deelnemers worden gestimuleerd om binnen hun eigen werkcontext op onderzoek te gaan en de existentiële dimensie in hun werk explicieter te maken. Tijdens deze module krijgen de deelnemers de kans om binnen een veilig kader ook bij zichzelf en hun eigen existentiële beleving stil te staan. Een goed zelfbewustzijn rond existentiële thema’s die spelen in ons eigen leven is namelijk helpend om in connectie te gaan en te blijven met de cliënt die een lijden ervaart op existentieel vlak.


Voor wie: Psychologen die werken met mensen met kanker en hun naasten.

 

Prijs: 
0
Andere opleidingsdagen: 
08/11/2023 - 09:30
29/11/2023 - 09:30
Betalingsinformatie: 

Deze opleiding is gratis dankzij het Kankerplan.

Sprekers: 
Angelique Verzelen
Angelique Verzelen is klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut, verbonden aan het Cédric-Hèle instituut en Groepspraktijk Magnolia.
Sarah Hauspie
Sarah Hauspie is klinisch psycholoog en systeemtherapeut, verbonden als onco-psycholoog aan AZ Maria Middelares.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!