U bent hier

CHi-opleiding: Cultuursensitieve zorg in oncologie

Datum: 
16/10/2023 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

EVALUATIEFORMULIER

Met deze opleiding willen we tegemoetkomen aan de groeiende diversiteit in de patiëntenpopulatie binnen oncologie. We willen zorgverleners versterken in hun zorg voor en communicatie met een diverse doelgroep

Wat is cultuursensitief zorgen? Met welke bril kijk jij naar je patiënten?  We leren reflecteren op ons eigen handelen en stellen ons perspectief in vraag.

Daarnaast geven we aan de hand van het 'Islamitisch perspectief op ziekte en dood' enkele handvaten mee om te komen tot meer begrip voor bepaalde vragen en reacties van patiënten. Ten slotte geeft een moreel consulent een inkijk in haar ervaringen en haar aanpak in het ziekenhuis.

Verwacht geen pasklare antwoorden of een handleiding in je omgang met patiënten uit andere culturen, maar een breed kader dat je helpt om je blik te verruimen en met een open houding in contact te treden met elke patiënt, los van taal en cultuur.

Deze opleiding wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Kankerplan.

Accreditering voor artsen is voorzien.

Prijs: 
45
Programma: 

9u30 - 12u30: 'Wat is cultuursensitieve zorg?' door Fanny Matheusen (Hummus)

13u30 - 15u: 'Islamitische visie op ziek zijn, kanker en sterven' door Mohamed M'Nari (sociaal werker, ZNA Middelheim)

15u - 16u30: 'Cultuursensitieve zorg in de oncologische praktijk' door Kathleen Verhelst (moreel consulent, AZ Jan Portaels)

Betalingsinformatie: 

Een broodjeslunch is inbegrepen.

Gelieve na bevestiging van je inschrijving het inschrijvingsbedrag van 45 euro over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'jouw naam + opleiding cultuursensitieve zorg'.

Sprekers: 
Fanny Matheusen
Fanny is oprichter en bezieler van HUMMUS en auteur van de boeken ‘Van zondebok naar zebra’ en ‘Mijn held is een hulpverlener’. Als transitiepedagoge begeleidt Fanny mensen en/in groepen bij het durven werken met verschil. Ze leert je te luisteren naar de wijsheid van de minderheid. Fanny combineert praktijk en theorie op een eigen wijze: ze zet je aan het denken met haar meervoudige blik op wat er in de samenleving gebeurt en haar verbondenheid met mensen en anderszijn.
Mohamed M'Nari
Sociaal werker
Mohamed is sociaal werker in ZNA Middelheim en geeft al enkele jaren opleiding voor het CHi rond islamitische perspectieven.
Kathleen Verhelst
Vrijzinnig humanistisch consulent
Kathleen Verhelst is als trainer en supervisor actief in de geestelijke gezondheidszorg, de palliatieve zorg en het hoger onderwijs. Ze studeerde klassieke filologie aan de universiteit van Gent en behaalde er ook haar aggregaatsdiploma. Nadien volgde ze nog een opleiding sociaal werk en een vierjarige gestalt-therapieopleiding. Na verschillende jaren in dienst van een CGG ging Kathleen in 2008 als therapeute op zelfstandige basis aan de slag. Ook werkt ze in AZ Jan Portaels (Vilvoorde) als moreel consulent.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!