U bent hier

CHi-event: Ruimte voor tijd?

Datum: 
02/12/2022 - 09:00 tot 15:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

EVALUATIEFORMULIER

Wat doet tijd met mensen? En wat doen mensen met tijd? Werktijd. Levenstijd. Tijdsdruk. Extra tijd. Tijd is afgemeten. Hij laat ons haasten en plannen. Toveren ook, zeker in de zorg. Soms vergeten we de tijd. Omdat hij zo intens wordt ingevuld, in gesprek, in verbinding. Intense tijd, intensiteit.

Tijdens ons event ‘Ruimte voor tijd?’ staan we stil bij tijd in de psychosociale oncologie. In een waaier aan lezingen belichten we levens- en werktijd in al zijn facetten. Het belooft een boeiende benadering te worden vanuit psychologische, filosofische, emotionele en zorgkundige hoek. Een dag als een oplaadpunt voor zorgverleners in de psychosociale oncologie.

Accreditering voor artsen is voorzien.

Programma: 
08.45 - 9.30 u. Ontvangst
   
09.30 - 9.40 u. Verwelkoming
  Prof. dr. Wim Distelmans - voorzitter CHi
   
09.40 - 10.20 u. Hoe omgaan met de tijd?
  Dr. Tinneke Beeckman - filosofe, auteur
   
10.20 - 11.00 u. De impact van tijdsdruk op welzijn
  Prof. dr. Hans De Witte - gewoon hoogleraar arbeidspsychologie
KU Leuven
   
11.00 - 11.30 u. Pauze
   
11.30 - 12.00 u. Omgaan met tijdsdruk in de zorg voor oncologische patiënten
  Marie-Astrid Vinckx - verpleegkundige, onderzoeker
UZ Leuven
   
12.00 - 12.40 u. Tijd in de spreekkamer
  Dr. Marij Hillen - psycholoog, onderzoeker, docent
Amsterdam UMC
   
12.40 - 13.40 u. Middagpauze
   
13.40 - 13.45 u. Muzikaal intermezzo
  Ronny Mosuse 
   
13.45 - 14.25 u. Tijd van leven
  Drs. Martijn van de Kerkhof - gezondheidszorgpsycholoog
Helen Dowling Instituut
   
14.25 - 14.30 u. Muzikaal intermezzo
  Ronny Mosuse 
   
14.30 - 15.10 u. Verbinding en tijd
  Dr. Els Heene - klinisch psycholoog, docent, auteur
UGent
   
15.10 - 15.20 u. Meest zorgzame collega
   
15.20 - 15.25 u. Muzikaal intermezzo
  Ronny Mosuse 
   
15.25 - 15.30 u. Afsluiting

 

Betalingsinformatie: 

Gratis dankzij de steun van FOD Volksgezondheid en Kom op tegen Kanker.

Sprekers: 
Dr. Tinneke Beeckman
Tinneke Beeckman is filosofe en schrijft over uiteenlopende filosofische thema’s, waaronder reflecties over leven en dood bij klassieke en hedendaagse denkers. Hoe omgaan met de dood is een thema dat regelmatig in haar publicaties opduikt. Ze publiceert regelmatig in ‘Peiler’.
Prof. dr. Hans De Witte
Hans De Witte is Gewoon Hoogleraar Arbeidspsychologie aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven (Onderzoeksgroep Arbeids-, Organisatie- en PersoneelsPsychologie). Hij focust in zijn onderzoek op (a) de arbeidspsychologische benadering van arbeid (bv. de beleving van arbeid, zowel positief (arbeidstevredenheid en bevlogenheid), als negatief (werkstress, burn-out), (b) gevolgen van jobonzekerheid, tijdelijk werk en herstructureringen, en (c) de beleving en gevolgen van werkloosheid. Samen met Wilmar Schaufeli en Steffie Desart ontwikkelde hij de ‘Burnout Assessment Tool’.
Marie-Astrid Vinckx
Marie-Astrid Vinckx is werkzaam als verpleegkundige in UZ Leuven. De afgelopen jaren heeft zij onderzoek verricht binnen de oncologische setting met bijzondere aandacht voor patiëntervaringen, supportieve zorg bij oncologische behandelingen en de ervaringen van oncologische zorgverleners. Zij volgde eerder een masteropleiding in de Verpleegkunde en het Gezondheidszorgbeleid aan de KU Leuven en is gedreven door het menselijke aspect van zorg, met oog op het ondersteunen van (toekomstige) verpleegkundigen in hun streven naar een ethische zorgpraktijk bij kwetsbare patiënten.
Dr. Marij Hillen
Marij Hillen is onderzoeker en docent/trainer op het gebied van Medische Communicatie binnen Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich op communicatie binnen de spreekkamer. Ze richt zich daarbij op thema’s als vertrouwen, het bespreken van onzekerheid, effectieve informatieoverdracht en besluitvorming. Het doel van haar werk is om de relatie en communicatie tussen zorgverleners en patiënten te verbeteren.
Drs. Martijn van de Kerkhof
Martijn van de Kerkhof is werkzaam als Gezondheidszorgpsycholoog in Nederland. Hij is verbonden aan het Helen Dowling Instituut als regiebehandelaar en biedt individuele psychologische behandelingen, relatietherapie en groepsbehandelingen aan patiënten met kanker en aan hun naasten. Tevens is hij als gastdocent verbonden aan de Hogeschool in Utrecht en geeft hij onderwijs over de onderwerpen Mentaal fitheid en Kwaliteit van Leven in de palliatieve fase. Tevens is hij een van de vaste groepstherapeuten van de groep Tijd van Leven.
Dr. Els Heene
Els Heene, klinisch psycholoog en doctor in de klinische psychologie, is werkzaam bij Mentaal Beter Zeeland als psychotherapeut. Ze werkt sinds 1996 eveneens aan de Universiteit Gent, als docent in de Master Klinische Psychologie en als coördinator van diverse permanente vormingen voor volwassenen. Ze is auteur van het boek “Binnenin beginnen: waargebeurde verhalen over wat therapie met je doet.” (verschenen in februari 2022, Standaard Uitgeverij) Dit is een boek met eerlijke en authentieke verhalen, die ons een blik gunnen achter de schermen van haar klinische praktijk. Met schaamteloze gesprekken over zaken die elders onuitspreekbaar of toegedekt waren. En met humor, om de lont eruit te halen.
Ronny Mosuse
Ronny Mosuse (Antwerpen, 17 mei 1971) is een in Vlaanderen wonende Belgische zanger, muzikant, songwriter, filmmuziek-componist, muziekproducer en auteur. Hij schreef en/of vertolkte mee bekende liedjes als She Goes Nana (The Radios), She’s my lover she’s my friend, Kom Bij Mij, Allemaal anders, en het hele repertoire van CPeX (de Clement Peerens Explosition). Hij is ambassadeur voor SOS-Kinderdorpen en in die hoedanigheid ervaringsdeskundige pleitbezorger voor jeugdzorg. In 2016 schreef hij het boek ‘De Verborgen Geschiedenis Van Mijn Vader’ waarin hij zowel zijn persoonlijke als de algemene geschiedenis van Belgisch-Congo probeert te reconstrueren. Momenteel werkt hij samen met uittredend directeur van het Africamuseum Guido Gryseels aan een boek over dat museum en haar dekolonisatieproces. Hij treedt nog vaak op als solo artiest en als muzikant van het trio ‘Huroram’ (met Aram Van Ballaert en Hugo Matthysen).
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!