U bent hier

CHi-congres: De naasten nabij

Datum: 
17/11/2023 - 09:30 tot 16:00
Discipline: 
Arts, Beleidsmedewerker, Diëtist, Docent, Kinesist, Onderzoeker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Andere

Inschrijven kan vanaf dinsdag 12 september om 10 u via deze pagina (hiervoor moet je ingelogd zijn met je account). Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt.

Kanker raakt mensen diep. De patiënt natuurlijk. Maar ook de naasten: partner, ouders, kinderen, familie, goede vrienden … Van het ene op het andere moment kantelt ook hun leven, wordt mantelzorg een dagelijkse realiteit. Dat vraagt veel. Dat doet veel met hen. Het is dan ook belangrijk om als zorgverlener niet voorbij te gaan aan de naasten.

Tijdens het CHi-congres De naasten nabij staan we - in boeiende lezingen en getuigenissen - stil bij de impact van kanker op het naaste netwerk van de patiënt. Hoe betrekken we hen bij het ziekteproces? Voelen ze zich gehoord? Hoe ondersteunen we hen in hun draagkracht?
Naasten nabij zijn vraagt niet zozeer meer werk, soms alleen wat anders kijken. Want de allerkleinste dingen maken voor hen een hemelsbreed verschil.

Naar tweejaarlijkse gewoonte ronden we deze dag af met de prijsuitreiking voor beste wetenschappelijk onderzoek in de psychosociale oncologie. De drie finalisten krijgen de kans om hun onderzoek voor te stellen en tijdens de pauze ontdek je ook de posters van de andere inzendingen.

 

Programma: 
08:45 - 9:30        Ontvangst
   
09:30 - 9:40 Verwelkoming
  Prof. dr. Wim Distelmans - Voorzitter CHi
   
09:40 - 10:10 Noden en tevredenheid van naasten in Vlaanderen
  Dr. Marieke Van Schoors - Projectmedewerker Wetenschap en Zorgorganisaties
Familieplatform
   
10:10 - 11:10   Zorg voor mantelzorg
  Dr. Benedicte De Koker - Coördinator 
Onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn HOGENT
   
11:10 - 11:40 Pauze
   
11:40 - 12:10 Psychologische aspecten van de oncogenetica
  Dr. Julie Nekkebroeck - Klinisch psycholoog 
Centrum voor Medische Genetica UZ Brussel
   
12:10 - 12:50 ‘Houd me vast’ voor koppels geraakt door kanker
  Katrien Lagrou - Klinisch psycholoog, EFT relatie- en familietherapeut
Huis voor relatietherapie & UPC KU Leuven
 

Hadi Waelkens - Klinisch psycholoog, seksuoloog,
verantw. liaisonpsychologen en relatie- en gezinstherapeut
UZ Leuven

   
12:50 - 13:50 Middagpauze
   
13:50 - 14:15 Getuigenis en muzikaal intermezzo
  Mathias Sercu - Acteur, regisseur en schrijver
   
14:15 - 14:55 Omgaan met kanker in het gezin
  Carine Kappeyne van de Coppello - GZ-psycholoog
Ingeborg Douwes Centrum & Praktijk voor Verliesverwerking Haarlem
   
14:55 - 15:50 Posterpitches & uitreiking prijs ‘meest verdienstelijk onderzoek’
   
15:50 - 15:55 Afsluiting
   

 

Betalingsinformatie: 

Gratis dankzij de steun van FOD Volksgezondheid en Kom op tegen Kanker.

Sprekers: 
Marieke Van Schoors
Marieke Van Schoors is klinisch psychologe van opleiding. Ze deed een doctoraat over de impact van kinderkanker op het gezin en het gezinsfunctioneren. Daarnaast was ze acht jaar verbonden aan de Universiteit van Gent als assistent, waarbij ze lesgaf in Systeemtherapie. Sinds 2021 werkt Marieke bij Familieplatform vzw. Familieplatform is een kennis- en expertisecentrum die zich inzet voor de belangen en noden van familie en naasten van personen met een kwetsbaarheid of ziekte. Samen met familie-organisaties gelooft Familieplatform in de zorgende kracht van de naaste omgeving.
Julie Nekkebroeck
Julie Nekkebroeck is ruim 20 jaar als psychologe/psychotherapeute verbonden aan het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Brussel. Aanvankelijk via doctoraatsonderzoek in opdracht Vrije Universiteit Brussel/Centrum Medische Genetica, over de ontwikkeling van kinderen geboren na Preïmplantatie Genetische Testing (PGT) (2008). Sinds 2013 werd haar verbondenheid met het Centrum voor Medische Genetica versterkt door een klinische opdracht waarbij ze werkt met patiënten met genetische diagnoses o.a. tijdens de pre- (en post)natale periode, met een wens tot Preïmplantatie Genetische Testing behandeling of een vraag naar (pre)symptomatische screening onder andere binnen het domein van de onco-genetica.
Katrien Lagrou
Katrien Lagrou is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ze is erkend therapeut en supervisor in de Emotionally Focused Therapy (ICEEFT) en erkend supervisor en opleider in de systeemtherapie (BVRGS). Katrien werkt als medewerker van EFT-België en staflid van Context (postgraduaat relatie- en familietherapie van UPCKUleuven). Daarnaast heeft ze een EFT-privépraktijk 'Huis Voor Relatietherapie' in Mechelen.
Hadi Waelkens
Klinisch psycholoog, seksuoloog, verantwoordelijke liaisonpsychologen en relatie- en gezinstherapeut UZ Leuven
Mathias Sercu
Mathias Sercu studeerde in 1992 af als acteur en ging in de loop der jaren ook meer en meer schrijven en regisseren. Aanvankelijk vooral voor theater, de laatste jaren vaker voor televisie en film. Hij is de bedenker en scenarist van oa de VRT-reeksen MARSMAN en CHANTAL, en schreef en regisseerde in 2022 ook zijn eerste langspeelfilm J’ AIME LA VIE. Een film over Mira, een alleenstaande moeder die werkt als palliatieve thuisverpleegster en op een dag zelf te horen krijgt dat ze een ongeneeslijke kanker heeft. De film wordt in december 2023 in de zalen verwacht. De diagnose van zijn oudste broer Sam (in april 2012), lag mee aan de basis van dit scenario en was eerder al een inspiratie voor DINEZ IN DE SNEEUW, een toneelstuk dat Mathias schreef in 2014 en in 2017 door Vlaanderen toerde. In mei 2021 kreeg ook Tore, de op dat moment 22-jarige zoon van Mathias, te horen dat hij een ongeneeslijke en agressieve beenmergkanker heeft.
Carine Kappeyne van de Coppello
Carine Kappeyne van de Coppello werkt sinds 1993 met gezinnen met ernstige ziekte in het gezin en gezinnen in rouw. Ze heeft haar eigen praktijk in Haarlem en is ook verbonden aan het Ingeborg Douwes Centrum, centrum voor psychosociale oncologie in Amsterdam.
Benedicte De Koker
Benedicte is master in de sociologie en behaalde in 2018 haar doctoraat in het Sociaal Werk (UA) rond het profiel van mantelzorgers in Vlaanderen, en de verhouding tussen mantelzorg en professionele zorg. Benedicte is coördinator van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn en lector bij de opleiding ergotherapie van HOGENT. 360° Zorg en Welzijn verricht multidisciplinair praktijkonderzoek naar het samenspel tussen persoon, netwerk, omgeving en IT als facilitator van de kwaliteitsvolle zorg. In verschillende projecten staat de zorg voor en de samenwerking met mantelzorgers centraal.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!