U bent hier

Online leerportaal CHi

Naast fysieke opleidingen bieden we ook online lesmodules aan via ons digitaal leerportaal. Het leerportaal bevat momenteel volgende modules (er komen regelmatig nieuwe modules bij):

  • Wat als het moeilijk gaat - omgaan met gevoelens van mensen met kanker en hun naasten
  • Zorgen voor jezelf
  • Wat is kanker – een inleiding tot de medische kant

Bij inschrijving voor een betalende module, krijg je automatisch ook toegang tot volgende gratis e-modules:

  • Zorg op maat voor AYA’s (Adolescents and Young Adults) - basismodule
  • Slechtnieuwsgesprek voor artsen
  • Hoe omgaan met angst bij patiënten in tijden van COVID-19
  • Breng seksualiteit ter sprake: het Vier Ogen-model van Sensoa (in ontwikkeling)

Een korte omschrijving van elke module vind je onderaan.

Praktisch:

Inschrijven voor één of meerdere modules kan via dit formulier.

Je krijgt 1 maand toegang tot het leerportaal (en de module(s) waarvoor je inschreef) nadat wij je inschrijvingsgeld ontvangen hebben. 

Kostprijs: € 15 p.p. per module of € 40 p.p. voor 3 modules.

Je kan de e-module(s) verschillende keren bekijken op een door jou gekozen moment. Na afloop ontvang je een attest van deelname.

Een online nabespreking of extra verdieping met een docent is eveneens mogelijk. ellen.daly [at] cedric-heleinstituut.be (subject: Online%20leerportaal) (Neem gerust contact op) om de mogelijkheden te bespreken.

Korte inhoud van de modules:

Wat als het moeilijk gaat - omgaan met gevoelens van mensen met kanker en hun naasten

De impact van kanker is enorm. Op lichamelijk vlak natuurlijk, maar ook psychologisch en sociaal. Binnen het verwerkingsproces wordt een patiënt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van angst, ontkenning, boosheid, zelfverwijt, verdriet, depressie … Daar als zorgverlener mee omgaan is niet vanzelfsprekend. Hoe reageer je op die gevoelens? Welke vragen kan je stellen bij wat je patiënt vertelt? Hoe toon je dat je meeleeft? Hoe reageer je als praten moeilijk wordt? Wat als je niet weet wat te zeggen? 

Zorgen voor jezelf

Wie voor zieke mensen zorgt, kan geraakt worden door hun pijn en verdriet. Het grijpt je persoonlijk aan en roept gevoelens bij je op. Net omdat de zorg emotioneel veel kan vragen, is het belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen. Maar hoe doe je dat en hoe trek je grenzen? En wanneer is het tijd om extra ondersteuning te zoeken?

Wat is kanker – een inleiding tot de medische kant

Om als zorgverlener op de best mogelijke manier om te gaan met mensen met kanker, is het belangrijk inzicht te hebben in de medische aspecten van kanker. Deze vorming leert je wat kanker precies is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de behandelingen en mogelijke bijwerkingen zijn. Dat inzicht en die kennis bieden je houvast en zorgen ervoor dat jij je meer zelfzeker voelt in hoe je mensen met kanker best helpt en ondersteunt. 

Slechtnieuwsgesprekken met mensen met kanker - gratis

Als zorgverlener voer je vaak slechtnieuwsgesprekken met mensen met kanker. Niet alleen het meedelen van een diagnose, maar ook alle gesprekken ervoor en erna kunnen slecht nieuws betekenen voor de patiënt. Hoe pak je zo'n gesprek best aan, hoe ga je om met uiteenlopende reacties en gevoelens van patiënten? Maar ook: wat doet dit met jou en hoe draag je zorg voor jezelf? Deze vorming biedt antwoorden op maat van je functie en geeft je de kans om deze gesprekken te oefenen.

Zorg dragen voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s) - gratis

Jongeren en jongvolwassenen met kanker hebben unieke en diverse noden door hun leeftijd en de levensfase waarin ze zich bevinden. AYA's (Adolescents and Young Adults with cancer, 16-35 jaar) zitten middenin allerlei ontwikkelingen: op fysiek vlak, maar ook op vlak van werk, studie, gezinsleven, sociaal leven. Kanker onderbreekt deze normale ontwikkeling abrupt en soms voor langere tijd. Als zorgverlener sta je voor de taak om hen hier zo goed mogelijk in te ondersteunen, maar soms komt het ook heel dichtbij.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!