Onze vormingen:
-
zijn evidence based, interactief en praktijkgericht;
-
sluiten aan bij concrete noden van het werkveld;
-
richten zich op kennis, maar ook op training van vaardigheden en op het verwerven van ethisch verantwoorde attitudes die de levenskwaliteit van patiënten vooropstellen;
-
worden gegeven door professionele docenten met praktijkervaring.
De verschillende vormingsmodules:
- Wat als het moeilijk gaat? - omgaan met gevoelens van mensen met kanker
- Kanker heb je niet alleen - omgaan met naasten van mensen met kanker
- Zorgen voor jezelf*
- Praten over seksualiteit en intimiteit - een gevoelig thema
- Angst voor herval bij mensen met kanker
- Wat is kanker – een inleiding tot de medische kant*
- Slechtnieuwsgesprekken met mensen met kanker*
- Zorg dragen voor oudere mensen met kanker
- Zorg dragen voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s)*
- Intervisie
*Deze modules worden ook online aangeboden als e-learning. Je kan het aanbod bekijken op www.cedric-heleinstituut.be/e-learning. Er komen regelmatig nieuwe modules bij.
Praktische informatie
Duur
Elke module duurt in principe 3 of 4 uur, met uitzondering van de e-learning modules. Deze kunnen op kortere tijd worden doorlopen. Een aanbod op maat kan worden aangevraagd.
Aantal deelnemers
- Inhoudelijke modules: min. 8 en max. 20 deelnemers
- Intervisie: min. 6 en max. 10 deelnemers
- E-learning: aantal deelnemers te bepalen in overleg
Kostprijs
De kostprijs is afhankelijk van het aantal modules en de duur.
Het Cédric Hèle Instituut beschikt over een uitgebreid netwerk van lesgevers en begeleiders met klinische ervaring in de psychosociale oncologie en met een ruime trainingservaring. Voor elke specifieke vraag gaan we op zoek naar de geschikte expert. Zo maken we opleidingen op maat van jouw organisatie of ziekenhuis.
Contact
Wil je een vorming op maat voor jouw organisatie of ziekenhuis? Vul dan dit formulier in en we nemen contact met jou op.
Of stuur ons een mailtje:
- Larissa Vallons
- larissa.vallons [at] cedric-heleinstituut.be (subject: opleiding%20op%20maat)
Meer uitleg over onze vormingsmodules
Wat als het moeilijk gaat - omgaan met gevoelens van mensen met kanker*
De impact van kanker is enorm. Op lichamelijk vlak natuurlijk, maar ook psychologisch en sociaal. Binnen het verwerkingsproces wordt een patiënt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van angst, ontkenning, boosheid, zelfverwijt, verdriet, depressie … Daar als zorgverlener mee omgaan is niet vanzelfsprekend. Hoe reageer je op die gevoelens? Welke vragen kan je stellen bij wat je patiënt vertelt? Hoe toon je dat je meeleeft? Hoe reageer je als praten moeilijk wordt? Wat als je niet weet wat te zeggen?
Elke deelnemer krijgt een exemplaar van onze wegwijzer ‘Zorg dragen voor mensen met kanker, hun naasten en jezelf’ als houvast mee naar huis.
Deze module wordt ook online aangeboden als e-learning. Ze kan individueel worden doorlopen op eigen tempo. We raden aan om ze te combineren met een intervisie of (online) nabespreking met één van onze docenten.
Kanker heb je niet alleen - omgaan met naasten van mensen met kanker
Ook voor de naasten van mensen met kanker weegt de ziekte zwaar door. Zij ervaren sterke emoties en reageren ieder op hun manier. Ook de omgang met kinderen in het gezin vraagt een heel eigen aanpak. En hoe ga je om met familieleden die niet op de hoogte zijn van de diagnose?
Jouw zorg voor partner en familieleden is van onschatbare waarde: je helpt hen hun draagkracht te versterken.
Elke deelnemer krijgt een exemplaar van onze wegwijzer ‘Zorg dragen voor mensen met kanker, hun naasten en jezelf’ als houvast mee naar huis.
Wie voor zieke mensen zorgt, kan geraakt worden door hun pijn en verdriet. Het grijpt je persoonlijk aan en roept gevoelens bij je op. Net omdat de zorg emotioneel veel kan vragen, is het belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen. Maar hoe doe je dat en hoe trek je grenzen? En wanneer is het tijd om extra ondersteuning te zoeken?
Elke deelnemer krijgt een exemplaar van onze wegwijzer ‘Zorg dragen voor mensen met kanker, hun naasten en jezelf’ als houvast mee naar huis
Deze module wordt ook online aangeboden als e-learning. Ze kan individueel worden doorlopen op eigen tempo. We raden aan om ze te combineren met een intervisie of (online) nabespreking met één van onze docenten.
Praten over seksualiteit en intimiteit - een gevoelig thema
Kanker - en de behandeling ervan - kan een weerslag hebben op de seksualiteit en intimiteit van de patiënt. Dat wordt wel eens over het hoofd gezien of is moeilijker bespreekbaar. Voor patiënten is het nochtans van belang dat ze hier informatie over krijgen en de ruimte om erover te praten. Maar hoe bespreek je dit thema en wat zijn mogelijke, helpende adviezen die je kan geven?
Angst voor herval bij mensen met kanker
Angst voor herval is een van de meest voorkomende zorgen na kanker. De levenskwaliteit van de (ex-)kankerpatiënt en zijn naasten kan er erg onder lijden. Als zorgverlener is het belangrijk daar op een goede en respectvolle manier mee om te gaan. Deze opleiding ondersteunt je daarin.
Wat is kanker – een inleiding tot de medische kant*
Om als zorgverlener op de best mogelijke manier om te gaan met mensen met kanker, is het belangrijk inzicht te hebben in de medische aspecten van kanker. Deze vorming leert je wat kanker precies is, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de behandelingen en mogelijke bijwerkingen zijn. Dat inzicht en die kennis bieden je houvast en zorgen ervoor dat jij je meer zelfzeker voelt in hoe je mensen met kanker best helpt en ondersteunt.
Deze module wordt ook online aangeboden als e-learning. Ze kan individueel worden doorlopen op eigen tempo. We raden aan om ze te combineren met een intervisie of (online) nabespreking met één van onze docenten.
Slechtnieuwsgesprekken met mensen met kanker*
Als zorgverlener voer je vaak slechtnieuwsgesprekken met mensen met kanker. Niet alleen het meedelen van een diagnose, maar ook alle gesprekken ervoor en erna kunnen slecht nieuws betekenen voor de patiënt. Hoe pak je zo'n gesprek best aan, hoe ga je om met uiteenlopende reacties en gevoelens van patiënten? Maar ook: wat doet dit met jou en hoe draag je zorg voor jezelf? Deze vorming biedt antwoorden op maat van je functie en geeft je de kans om deze gesprekken te oefenen.
Elke deelnemer krijgt een exemplaar van onze brochure ‘Slechtnieuwsgesprekken met kankerpatiënten en hun naasten’ als houvast mee naar huis.
Deze module wordt ook online aangeboden als e-learning. Ze kanindividueel worden doorlopen op eigen tempo. We raden aan om ze te combineren met een intervisie of (online) nabespreking met één van onze docenten.
Zorg dragen voor oudere mensen met kanker
Kanker treft vooral ouderen. Nog meer dan andere patiënten zijn zij kwetsbaar. Ze hebben vaak verschillende chronische ziekten tegelijk, hun gezondheidsvaardigheden zijn laag en hun netwerk is beperkt. Zorgverleners staan voor de uitdagende taak om ouderen met kanker te omringen met de gepaste zorg.
Met welke specifieke problematieken krijgen ouderen met kanker te maken? Hoe reageer je op de gevoelens van je patiënt? Welke vragen kan je stellen bij wat je patiënt vertelt? Hoe toon je dat je meeleeft? Hoe reageer je als praten moeilijk wordt? Wat als je niet weet wat te zeggen? Met welke existentiële vragen worden ouderen met kanker geconfronteerd en hoe kan je hierbij helpen?
Zorg dragen voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s)*
Jongeren en jongvolwassenen met kanker hebben unieke en diverse noden door hun leeftijd en de levensfase waarin ze zich bevinden. AYA's (Adolescents and Young Adults with cancer, 16-35 jaar) zitten middenin allerlei ontwikkelingen: op fysiek vlak, maar ook op vlak van werk, studie, gezinsleven, sociaal leven. Kanker onderbreekt deze normale ontwikkeling abrupt en soms voor langere tijd. Als zorgverlener sta je voor de taak om hen hier zo goed mogelijk in te ondersteunen, maar soms komt het ook heel dichtbij.
We bieden modules aan rond volgende thema’s:
- Inleiding in AYA-zorg
- Medische aspecten en late effecten bij AYA’s
- Communiceren met AYA’s en hun naasten
- Seksualiteit bij AYA’s
Deze module wordt ook online aangeboden als e-learning. Ze kan individueel worden doorlopen op eigen tempo. We raden aan om ze te combineren met een intervisie of (online) nabespreking met één van onze docenten.
Intervisie is een groepsproces waarbij collega's uit eenzelfde context of vakgebied op basis van gelijkwaardigheid stilstaan bij en reflecteren over een praktijksituatie waar ze tegenaan lopen. De intervisor ondersteunt dit proces. Doel is te leren van elkaar en op die manier de kwaliteit van het werk te verhogen.