IPOS-congres 2024: Inzichten van onze docenten
De 25e conferentie van de International Psycho-Oncology Society (IPOS2024) bracht in september meer dan 700 professionals uit 72 landen samen in Maastricht. Het congres stond in het teken van kennisdeling en innovatie binnen de psycho-oncologie. Centraal stond de vraag: ‘Hoe verbeteren we de psycho-oncologie voor patiënten en hun naasten?’
Enkele van onze aanwezige docenten deelden hun belangrijkste inzichten via een verslag of een interview. Wil je meer weten over de presentaties op dit congres? Bekijk dan het abstract boek.
Take home messages
GZ-psycholoog Coen Völker benadrukte het belang van het omgaan met verlies, ook voor hulpverleners zelf, en de kracht van kortdurende interventies, zoals de “Worst-Case Scenario”-techniek. Evelyne Smeyers vond inspiratie in een oefening die rouw symboliseert als een proces van aanpassing, en gaf aan hoe waardevol het is om dit ook zelf te ervaren.
An Lievrouw zette in op de kracht van samenwerking tussen praktijk en onderzoek. Ze benadrukte dat Belgische expertise waardevol is, maar meer internationale zichtbaarheid verdient. Tine Swyngedouw reflecteerde over het belang van palliatieve zorg als holistische benadering, met aandacht voor existentiële noden zoals hoop en doodsangst. Marieke Van Schoors nam mee dat hulpverleners kinderen en ouders moeten helpen om hun gevoelens te delen en oog moeten hebben voor de impact die de ziekte op het hele gezin heeft.
Interview: ‘Houd me vast’ training voor koppels geraakt door kanker - Katrien Lagrou en Hadi Waelkens
“In onze workshop hebben we vooral benadrukt hoe belangrijk relaties zijn in het omgaan met de uitdagingen van kanker. De centrale boodschap die we willen meegeven is dat relaties waarin we ons gezien, veilig en geborgen voelen, ons helpen veerkracht te vinden in moeilijke tijden. Uit onderzoek blijkt steeds opnieuw dat onze diepste menselijke behoefte is om iemand te hebben die er voor ons is, zeker wanneer we geconfronteerd worden met verlies, ziekte of andere grote levensveranderingen.”
Bekijk het volledige interview
Interview: ‘Wall of love’ – Marieke Van Schoors
“Tijdens een workshop leerde ik over de ‘wall of love’: zowel ouders met kanker als hun kinderen verbergen vaak hun gevoelens om elkaar te beschermen. Dit maakt open communicatie moeilijk, terwijl dat juist essentieel is. Als hulpverleners moeten we kinderen en ouders helpen deze gevoelens te delen en oog te hebben voor de impact die de ziekte op het hele gezin heeft. We mogen de effecten op partners, kinderen en kleinkinderen niet onderschatten.”
Bekijk het volledige interview
Interview: Zorg voor AYA’s - Nathalie Belpame en Kleo Dubois
Nathalie Belpame: "Wat me bijblijft is hoe belangrijk het is om ons als zorgverleners te blijven inleven in de jongeren. Ze zijn niet alleen patiënt, maar ook jonge mensen die worstelen met andere levensvragen. Kanker is maar één deel van hun verhaal. We moeten ook aandacht hebben voor hun identiteit, hun zelfbeeld, en hoe ze in het leven staan."
Kleo Dubois: "Wat ik wil meegeven is dat het enorm helpt als zorgverleners zich verdiepen in de specifieke behoeften van AYA’s. Wanneer ze die kennis hebben, merken we dat de jongeren zich meer op hun gemak voelen. Soms doen zorgverleners dit onbewust al heel goed, maar door het delen van informatie en ervaring kan de zorg nog beter afgestemd worden op de noden van AYA’s."
Binnenkort verschijnt hun artikel over AYA zorg in het Tijdschrift NVPO.
Interview: Acceptatie bij kankeroverlevers - Coen Völker
“Een van de meest waardevolle lessen van dit congres is het besef hoe universeel de uitdagingen zijn waarover we praten. Ik heb collega's ontmoet uit landen als Zweden, Finland, en Portugal, die allemaal te maken hebben met vergelijkbare vragen over angstklachten bij kankerpatiënten. Het delen van die kennis en ervaringen is ontzettend waardevol. We hebben zoveel van elkaar te leren, en ik kijk ernaar uit om de inzichten die ik hier heb opgedaan mee terug te nemen naar mijn werk in Nederland en België.”
Bekijk het volledige interview of lees het verslag
Interview: Verbinding en aanvaarding - Tine Swyngedouw
Wat me het meest bijblijft van deze dag is het belang van verbinding en aanvaarding. In de workshops werd het belang van open communicatie en emotionele beschikbaarheid onderstreept, vooral binnen families en relaties. Het gebruik van metaforen bood waardevolle inzichten: kanker kan verpletterend aanvoelen als een tsunami, maar het kan ook benaderd worden als een boom die een tak verliest maar toch blijft groeien.
Bekijk het volledige interview of lees het verslag