U bent hier

Seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maken in de zorg

Datum: 
08/03/2022 - 13:30 tot 17:00
Discipline: 
Verpleegkundige algemeen

Wat is de invloed van het hebben van een chronische ziekte of handicap op je seksualiteit? Wat is de relatie tussen je seksuele gezondheid en kwaliteit van het leven? Welke rol kan ik als verpleegkundige hier in opnemen?  Wat kan ik als verpleegkundige betekenen voor mijn patiënt op het vlak van seksuele gezondheid, en hoe dan precies? Deze vorming leert je om seksualiteit onder de aandacht te brengen bij je patiënten.

Het hebben van een (chronische) ziekte of handicap heeft een buitengewoon ingrijpende impact op de verschillende levensgebieden van een persoon, zoals tewerkstelling, huisvesting of vrije tijd. Het daagt de persoon immers vaak uit op zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal vlak. Niet enkel de persoon met de ziekte of beperking, maar ook zijn partner of andere belangrijke naasten. 
Verpleegkundigen worden opgeleid om hen hierin bij te staan en de kwaliteit van leven te bewaken en waar mogelijk te verhogen. Een vaak vergeten onderdeel van kwaliteit van leven is de seksuele gezondheid. Het lijkt een levensgebied dat bijna systematisch buiten de zorg valt.
Wat betekent dat voor de patiënt die hiermee wordt geconfronteerd?  Het belang om seksualliteit en intimiteit bespreekbaar te maken wordt lang niet altijd onderkend en waar dat wel het geval is, ervaren verpleegkundigen meerdere barrières die er toe bijdragen dat ze terughoudend zijn om de seksuele gezondheid van hun patiënten bespreekbaar te stellen.

Prijs: 
120
Andere opleidingsdagen: 
29/03/2022 - 13:30 tot 17:00
Organisator: 
Vives healthcareschool
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!