U bent hier

Multidisciplinaire aanpak van de oncologische patiënt

Datum: 
18/01/2021 - 09:00 tot 29/01/2021 - 16:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Diëtist, Ergotherapeut, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent

Deze sessies worden georganiseerd voor laatstejaarsstudenten gezondheid en zorg. De sessies worden door hun relevantie met uitbreiding ook aangeboden aan het werkveld. Het gaat om 6 sessies, verspreid over twee weken (zie programma).

Kom jij als zorgprofessional in contact met de oncologische patiënt? Dan zijn deze multidisciplinaire sessies gegarandeerd een meerwaarde. Een meer hollistische visie en benadering van deze patiënten is een must. De sessies zijn divers en geven daarom een beter inzicht in het proces die een oncologische patiënt doorloopt en welke disciplines zoal aan bod komen.

Meer informatie

Prijs: 
25
Programma: 

Elke sessie gaat online live door en duurt 1tot 2u. De sessies worden opgenomen en zullen gedurende 1 week opnieuw te bekijken zijn.

 

-> maandag 18 januari 2021

9u00: Voedingsadvies voor oncologische patiënten - Marijke Van Rijsselberghe (hoofddiëtist OLV Aalst)

Hoe belangrijk is (de evolutie van) het lichaamsgewicht bij een persoon die getroffen wordt door kanker? Welke rol kan voeding spelen tijdens de behandeling? Tips en tricks om deze moeilijke periode te overbruggen.

13u00: De mens naast de kanker - Anneleen Raes (oncopsycholoog UZ Gent)

In deze uiteenzetting wordt stilgestaan bij de mens naast de kanker: patiënt zelf, naasten maar ook de zorgverleners. We gaan dieper in op  verschillende elementen die er voor kunnen zorgen dat mensen met eenzelfde diagnose toch een gans andere weg afleggen in hun ziekteverhaal.  Aandacht voor individuele verschillen is hierbij de sleutel tot gepaste zorg.

 

-> woensdag 20 januari 2021

09u00: Laat pijn niet gewoon zijn - Els Mermans (pijnverpleegkundige ZNA)

Tijdens deze sessie krijg je inzicht in wat pijn is, welke soorten pijn er zijn en hoe je er goed mee kan omgaan. We belichten hierbij specifiek pijn bij de oncologische patiënt.

11u00: Terug aan het werk na langdurige ziekte, hoe maak ik er mee een succes van - Els Mermans (pijnverpleegkundige en re-integratieconsulente oncologie)

Meer en meer wordt er ingezet op werkhervatting van langdurig zieken. Dat brengt heel wat vragen mee en ook heel wat onzekerheid. Wellicht word ook jij nu of in de toekomst geconfronteerd met iemand die weer aan het werk gaat. Waar loopt deze persoon tegen aan? Hoe kan jij hierbij ondersteunen? Speelt de ziekte een rol bij de werkhervatting? Wat zijn de succesfactoren? Je ontdekt het 'gebundeld' in deze sessie.

13u00: Plaats van de seksuologe in het multidisciplinaire traject van de patiënt - Kristel Mulders (seksuoloog/psycholoog borstcentrum, Jessa Ziekenhuis Hasselt)

Praktijkgerichte voorbeelden en tools om patiënten beter te begeleiden/begrijpen.

 

-> donderdag 21 januari 2021

13u00: Plaats van de radiotherapeut in het proces van de oncologische patiënt - dr. Chris Monten (radiotherapeut en arts op de lymfekliniek, UZ Gent)

Inzicht in het traject van deze patiënten om als student/therapeut beter de patiënt te begrijpen.

 

-> woensdag 27 januari 2021

9u00 : Plaats van de digestief oncoloog in het traject van de oncologische patiënt van diagnose, via keuze van behandeling, tot palliatieve behandeling - prof. dr. Karen Geboes (digestief oncoloog UZ Gent)

 

-> donderdag 28 januari 2021

9u00 : Oncologische revalidatie - Barbara Van Ruymbeke (revalidatietherapeut/ bewegingstherapeut Kankercentrum UZ Gent)

Een kankerbehandeling gaat vaak gepaard met fysieke klachten, emotionele distress en een daling van de kwaliteit van leven. Beweeginterventies tijdens en na kanker zijn onder meer gericht op de aanpak van kankergerelateerde vermoeidheid, behoud/verbeteren van fysieke fitheid en bevorderen van het emotioneel welzijn.

10u30: Financiële en psychosociale aspecten bij kankerpatiënten - Nele De Roo (Arteveldehogeschool)

Welke psychosociale en financiële impact heeft kanker op een patiënt zowel op korte als lange termijn.


-> vrijdag 29 januari 2021

9u00 : Wondzorg bij de oncologische patiënt - Wouter De Moor (verpleegkundig specialist wondzorg UZ Gent)

Welke wonden komen we tegen en in welke mate verschillen deze van andere wonden. Holistische benadering bij wondzorg. (Deze sessie kan gratis gevolgd worden door de deelnemers aan het congres van september 2019 op campus Kantienberg.)

13u00: Plaats van de oncoverpleegkundige in het traject van de patiënt - Elsie Decoene (verpleegkundig specialist oncologie UZ Gent)

Samenwerking met medici en andere paramedici.

 

Betalingsinformatie: 

€25 euro per online sessie, inclusief link naar de opname gedurende 1 week en eventuele handouts.

Volg je alle sessies dan betaal je €200.

Attest van deelname wordt voorzien

Organisator: 
Arteveldehogeschool
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!