U bent hier

Module Psycho-Oncologie, voor moreel consulenten en pastores

Datum: 
19/09/2014 - 09:30 tot 13/10/2014 - 16:30
Discipline: 
Pastoraal werker, Vrijzinnig humanistisch consulent

Met deze module willen we pastores en moreel consulenten een basispakket aanbieden.  Enerzijds komen medische aspecten aan bod, anderzijds gaan we dieper in op de specificiteit van de oncologische setting.  Theoretische kaders worden daarbij steeds afgewisseld met casuïstiek en praktijkoefeningen.  

Prijs: 
300
Programma: 

19 september '14
9u30 - 12u30: Medische aspecten van de oncologie 
door Dr Schrijvers, medisch oncoloog, ZNA Middelheim
13u30 - 16u30: levensbeschouwelijke aspecten, specifiek voor oncologie 
door Paul Destrooper, priester/spiritueel begeleider Leif,  Corinne Assenheimer, moreel consulente ZNA Middelheim en Kathleen Van Steenkiste, moreel consulente De Mens Nu
 
29 september '14
9u30 - 12u30: Ondersteuning in de verschillende fasen van het ziekteproces 
13u30 - 16u30: Casuïstiek en rollenspelen 
door Sabien Hons, pastor AZ St Maarten en Katina Daems, psychologe AZ Monica
 
13 oktober '14
9u30 - 12u30:  de samenwerking met andere disciplines 
13u30 - 16u30: casuïstiek en rollenspelen
door Corinne Assenheimer, moreel consulente ZNA Middelheim, Kathleen Van Steenkiste, moreel consulente De Mens Nu en Anne Van den Hoeck,  theologe, wetenschappelijk medewerkster faculteit theologie KUL

Sprekers: 
Dirk Schrijvers
Doctor
Arts
Pastoraal werker
Vrijzinnig humanistisch consulent
Dirk Schrijvers MD, PhD, studeerde geneeskunde en behaalde een graad in de Tropische Geneeskunde. Nadien ging hij zich specialiseren in Interne Geneeskunde en Medische Oncologie aan de Universitaire Instelling Antwerpen. Dr Schrijvers promoveerde (PhD) in de Medische Wetenschappen na verdediging van het proefschrift: "Antikankergeneesmiddelen bij hoofd-en halskanker. Klinische farmacologische studies" Hij kreeg postdoctorale opleiding in epidemiologie en volksgezondheid, klinische farmacologie, het beheer en de palliatieve zorg. Hij is hoofd van de afdeling Hematologie-Oncologie in ZNA Middelheim, Antwerpen, Hij publiceerde meer dan 140 artikelen over besmettelijke ziekten, geneesmiddelen tegen kanker (fase I, II en III studies), hoofd en hals kanker en palliatieve zorg en onderwijs in peer-reviewed tijdschriften. Hij zowel schreef en redigeerde boeken over oncologische noodsituaties, vergevorderde kanker zorg, principes van gerichte therapie, prostaatkanker, preventie van kanker, palliatieve zorg en medische oncologie en is een redactioneel lid van tijdschriften op de behandeling van kanker, palliatieve zorg en studio glas (Fjoezzz).
Paul Destrooper
Docent
Pastoraal werker
Paul Destrooper is stafmedewerker van LEIF die als priester instaat voor de vorming van humanistisch, vrijzinnige consulenten.
Corinne Assenheimer
Vrijzinnig humanistisch consulent
Kathleen Vansteenkiste
Vrijzinnig humanistisch consulent
Katina Daems
Psycholoog
Vrijzinnig humanistisch consulent
Sabien Hons
Pastoraal werker
Anne Vandenhoeck
Doctor
Andere
Anne Vandenhoeck is theologe, superviseert aan het Academisch Centrum voor Praktische Theologie in Leuven en ze is stafmedewerker van het vicariaat Caritas in Brugge. In 2010 werd ze ook coördinator van het ‘European Network for HealthCare Chaplaincy’.
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!