U bent hier

Doodsangst bij kanker: hoe kun je helpen?

Datum: 
07/05/2020 - 13:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

In de beleving van mensen klinkt de diagnose kanker nog vaak als een doodvonnis. De angst die daarmee gepaard gaat, moeten mensen gedeeltelijk alleen verwerken. Niemand kan immers in de huid van een ander kruipen om diens angst te beleven en te doorstaan. Maar zorgverleners kunnen wel een belangrijke rol spelen in de verwerking van doodsangst door hun manier van nabij zijn en communiceren. Ze kunnen de angst verminderen en zo invloed hebben op de levenskwaliteit van mensen.

Hoe dit aan te pakken is soms een hele uitdaging. In de aangeboden vorming gaan we daar dieper op in. In een eerste deel gaan we kijken hoe mensen doodsangst beleven. Wat opvalt is dat die angst zich niet makkelijk laat opmerken. Daardoor blijft hij ook voor zorgverleners wel eens verborgen. Om de angst meer zichtbaar en inzichtelijk te maken, gaan we eerst na waarvoor mensen juist bang zijn (omschrijving), daarna waardoor die angst wordt uitgelokt (oorzaken) en ten slotte waarin de angst zich kan uiten (gevolgen). In een tweede deel zoeken we een antwoord op de vraag: Welke handelingsstrategieën kunnen aan zorgverleners worden aangereikt om de doodsangst van mensen te verlichten.

Prijs: 
35
Andere opleidingsdagen: 
28/05/2020 - 13:30
28/05/2020 - 16:30
Documenten/presentaties/informatie: 
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!