U bent hier

De veerkracht van zorgprofessionals tijdens een crisis

Datum: 
06/12/2022 - 14:00 tot 18:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, HR medewerker, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

Tijdens de covid-crisis botsten de zorgprofessionals op hun grenzen. De crisis stelde hen namelijk op verschillende vlakken op de proef: lichamelijk, psychisch, sociaal, wat zingeving betreft en ook op spiritueel vlak. Het voortdurend navigeren tussen enerzijds de noodgedwongen inzet op veiligheid en maatregelen en anderzijds het verlangen om warme zorg te bieden en het gevoel daarin tekort te schieten, bezorgde velen intense morele stress.

In Vlaanderen werden tijdens de crisis meermaals diverse initiatieven genomen om zorgprofessionals hierover met elkaar in contact te brengen en elkaar te inspireren.  Toch lukte het niet om alle collega’s te bereiken. Het was vaak alle hens aan dek en mensen hadden op bepaalde momenten nauwelijks tijd en energie om bij zichzelf stil te staan en elkaar te steunen.

Intussen is de covid-crisis gelukkig grotendeels achter de rug en is er meer tijd voor bezinning en reflectie. Tijdens de studiemiddag nemen we hiervoor de tijd. We blikken terug en kijken naar wat we uit deze extreme crisis geleerd hebben: over zorg voor jezelf en zorg voor elkaar.

In het eerste luik spreken Linus Vanlaere en Mieke Grypdonck vanuit een kwalitatief onderzoek naar de ervaringen van verpleegkundigen. In het tweede luik spreekt An Haekens vanuit een traject van ondersteuning en begeleiding van de medewerkers in een grote zorgvoorziening. Met als centrale vraag: welke tools en instrumenten zijn voor de zorg van belang in functie van het welbevinden en de gezondheid van de medewerkers, ook los van een crisis-context?

Meer info en inschrijven

Organisator: 
UCSIA
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!