U bent hier

Congres LifeMe2018: Levensstijl als Medicijn

Datum: 
08/12/2018 - 09:30 tot 16:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Oncologisch voetverzorger, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Schoonheidsspecialist, Seksuoloog, Sociaal werker, Student, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijwilliger, Vrijzinnig humanistisch consulent, Andere

Om de principes van levensstijl als medicijn te integreren in de behandeling van patiënten en de mogelijkheden ervan breder uit te dragen, houdt LifeMe zaterdag 8 december haar eerste congres aan de VUB, Brussels Health Campus (Jette). Het gedifferentieerd programma met tal van sprekers richt zich op zorgverleners, beleidsmakers en belangstellende patiënten.

Chronische aandoeningen zijn hier en nu de belangrijkste oorzaak van ziekte en overlijden. ‘Behandeling’ met levensstijlaanpassingen biedt ongekende mogelijkheden maar veel patiënten en zorgverleners zijn onvoldoende vertrouwd met de mogelijkheden om chronische aandoeningen via levensstijlaanpassingen aan te pakken.

Een aantal onderzoekers en artsen van verschillende universiteiten hebben daarom samen met enkele patiënten/ervaringsexperten de vzw LifeMe: levensstijl als medicijn opgericht. Het doel is om de principes en mogelijkheden van levensstijl als medicijn (kortweg LifeMe) toe te passen en te promoten.  LifeMe werkt met zeven pijlers die bepalend zijn voor onze levensstijl en de kansen op gezondheid die daarmee gepaard gaan: stress management, voeding, beweging, sociale steun, zingeving, slaap en milieu.

Meer informatie: www.lifeme.be/lifeme2018/

Programma: 

Het congres LifeMe2018 presenteert een gedifferentieerd programma, waarbij levensstijl als medicijn wordt toegelicht. Prof. Reginald Deschepper (medisch antropoloog, VUB) houdt een lezing over de wetenschappelijke evidentie met betrekking tot de mogelijkheden en beperkingen. De pijlers voeding en beweging (Prof. Dr. Hendrik Cammu, gynaecoloog, UZ Brussel/VUB) en slaap (Julie Vanderlinden, gezondheidswetenschapper KULeuven/NVKVV) worden verder uitgediept. Daarnaast belicht Prof. Dr. Steven Laureys (Université de Liège) een specifieke praktijk: meditatie. Prof. Dr. Ioan Hanes (UZ Brussel, Eu. Lifestyle Medicine Organisation) situeert LifeMe in de internationale context. Er volgt een panelgesprek over hoe we levensstijl als medicijn in de praktijk kunnen brengen.

Het tweede gedeelte van het congres bestaat uit drie lezingen over de toepassing van LifeMe op enkele specifieke aandoeningen: kanker (dr. Christel Fontaine, oncoloog UZ Brussel), diabetes (Prof. Dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog Leids Universitair Medisch Centrum, Nederland, Prof. Dr. Aan Kharagjitsing, internist, UZ Brussel/VUB) en multiple sclerose (Prof. Dr. Marie D’Hooghe, neuroloog, Nationaal MS Centrum/ VUB). Voor elk van deze aandoeningen getuigt daarbij een patiënt over hoe hij/zij levensstijl als medicijn in de praktijk (heeft) gebruikt om met de ziekte om te gaan.

De doelgroep voor dit congres zijn zorgverleners, wetenschappers, beleidsmakers, patiënten en iedereen die belangstelling heeft om via levensstijl gezondheid en welbevinden te verbeteren. De voertaal is Nederlands.

X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!