U bent hier

CHi-opleiding: Seksualiteit en fertiliteit bij jongeren en jongvolwassenen met kanker (AYA's)

Datum: 
17/02/2022 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Coördinator, Diëtist, Docent, Gezinswetenschapper, Kinesist, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende, Vrijzinnig humanistisch consulent

Evaluatieformulier

Wanneer jonge mensen geconfronteerd worden met kanker, verandert er heel wat op gebied van relaties en intimiteit. Maar ook de gevolgen voor een kinderwens zijn groot. Jonge patiënten krijgen niet altijd de nodige informatie of de mogelijkheid om over deze thema's te spreken.

Hoe gaan jongeren en jongvolwassenen hiermee om? Hoe kan je als zorgverlener het onderwerp seksualiteit bespreekbaar maken? Wat zijn de mogelijkheden op vlak van fertiliteit en hoe informeer je hen?

Deze opleidingsdag staat open voor alle zorgverleners die in contact komen met jonge patiënten en graag willen kennismaken met deze thema's.

Prijs: 
80
Programma: 

9u30-10u: 'Drie stemmen - een kankermonoloog' (Céline Broeckaert)

10u-12u30: Intimiteit en seksualiteit bij AYA's (Ann Eben, ZOL Genk - Marlies Meersman, AZ Groeninge)

Lunch

13u30-15u: Oncofertiliteit: medische aspecten en counseling (Ellen van Moer, UZ Brussel)

15u-16u30: Beleving en ervaringen van AYA's rond vruchtbaarheid (Marijke Quaghebeur, UZ Gent)

Betalingsinformatie: 

Gelieve het inschrijvingsbedrag over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'uw naam + seksualiteit'.

Een broodjeslunch is inbegrepen.

Sprekers: 
Céline Broeckaert
Andere
Céline Broeckaert was 18 jaar toen haar moeder borstkanker kreeg. Ze heeft van dichtbij ervaren wat deze ziekte teweegbrengt, bij haar maar ook bij haar vader. Zij wou iets doen met deze ervaring en schreef een monoloog over seks en intimiteit na kanker.
Marlies Meersman
Psycholoog
Seksuoloog
Marlies Meersman is psychologe, seksuologe en psychotherapeute en werkzaam in AZ Groeninge op de afdelingen Digestieve oncologie en Urologie. Voordien werkte ze in UZ Leuven op de diensten hematologie en urologie. Op deze afdelingen komt ze regelmatig in contact met jongeren met een kankerdiagnose en begeleidt ze hen zowel tijdens als na behandeling.
Ann Eben
Seksuoloog
Ann Eben is klinisch seksuoloog, psychotherapeut en docent. Ze werkt als klinisch seksuoloog in het ZOL Genk (Ziekenhuis Oost-Limburg). Daarnaast werkt ze als relatie- en gezinstherapeut in het centrum voor psychologische begeleiding en psychotherapie in Genk. Ze is als docente verbonden aan het postgraduaat seksuologische hulpverlener van de UCLL Hogeschool.
Ellen Van Moer
Coördinator
Verpleegkundige algemeen
Ellen Van Moer is vroedvrouw en coördinator oncofertiliteit in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel. Zij is verantwoordelijk voor de intake, counseling en begeleiding van oncofertiliteitspatiënten zowel voor en na de kankerbehandeling.
Marijke Quaghebeur
Verpleegkundig specialist
Marijke Quaghebeur is verpleegkundig specialist Hematologie in het UZ Gent. Zij maakt deel uit van Care4AYA vzw, een vzw die zich inzet om de zorg voor jongeren met kanker te verbeteren en dit zowel tijdens als na de behandeling. Samen met zorgverleners, AYA’s en naasten wil Care4AYA vzw het huidige AYA-zorgaanbod versterken en verder ontwikkelen.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!