U bent hier

CHi-opleiding: Neveneffecten bij en na kanker (1): pijn

Datum: 
21/05/2021 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Psycholoog

Evaluatieformulier

Deze opleiding is VOLZET. Indien u graag op de wachtlijst terecht komt, mag u een mailtje sturen naar info [at] cedric-heleinstituut.be.

Deze opleiding is bedoeld voor psychologen werkzaam met patiënten met kanker. Pijn is een van de meest ernstige neveneffecten waarmee deze patiënten geconfronteerd worden. Het is een veel voorkomend verschijnsel bij kanker, tijdens de diagnose, behandeling of daarna. Vaak verdwijnt de pijn na enkele dagen, weken of maanden. Maar soms is de pijn blijvend.

Uit onderzoek blijkt dat de behandeling van chronische pijn best vanuit een biopsychosociaal model gebeurt, aan de hand van een combinatie van zowel medische, paramedische als psychosociale behandelingen en interventies.

Tijdens de opleiding zullen we in de voormiddag stilstaan bij de medische aspecten van pijn en de impact van pijn vanuit psychologisch perspectief. We gaan in op de effecten van pijn op korte, maar ook op lange termijn. In de namiddag reiken we concrete handvaten aan over hoe je als psycholoog kan omgaan met pijn in gesprekken met patiënten.

Deze opleiding is de eerste in een reeks voor psychologen rond neveneffecten bij en na kanker. In 2022 worden deze thema's hernomen voor andere disciplines.

Prijs: 
40
Programma: 

9u30-11u: Medische aspecten van pijn bij en na kanker (prof. Dr. Wim Distelmans)

11u-12u30: De impact van pijn bekeken vanuit psychologisch perspectief (prof. Van Damme, UGent)

                       Waarom en hoe trekt pijn de aandacht en verstoort het het functioneren?

                       Wat is het belang van cognitief-perceptuele processen en hoe kunnen die een rol spelen in de context van kanker?

                       Ziektepercepties, coping en identiteit.

13u30-16u30: Psychologische aanpak van pijn bij en na kanker (Morgane Hubin, pijnpsycholoog UZ Leuven).

                        Interactief en praktijkgericht, aan de hand van casussen.

Betalingsinformatie: 

Gelieve het inschrijvingsbedrag over te maken op de CHi-rekening BE52 7785 9743 7809 met vermelding van 'uw naam + opleiding pijn'.
 

Sprekers: 
Prof. Dr. Wim Distelmans
Doctor
Arts
Wim Distelmans is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Binnen het UZ Brussel is hij verantwoordelijk voor supportieve en palliatieve zorg. Prof. dr. Distelmans stond als oprichter mee aan de wieg van de oprichting van de verschillende organisaties die deel uitmaken van het expertisecentrum Waardig Levenseinde w.e.m.m.e.l. Hij is o.a. voorzitter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèle Instituut, richtte het supportief dagcentrum TOPAZ en het consultatieteam ULteam op en bekleedt de Leerstoel ‘Waardig Levenseinde’ van deMens.nu aan de VUB.
Prof. Stefaan Van Damme
Docent
Onderzoeker
Psycholoog
Stefaan Van Damme is hoofddocent aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van Universiteit Gent, en werkt in de onderzoeksgroep gezondheidspsychologie (http://www.ghplab.ugent.be). Hij doet er onderzoek naar de psychologische aspecten van pijn, waarbij hij voornamelijk focust op cognitieve processen zoals aandacht. Daarnaast onderzoekt hij de impact van chronische aandoeningen op het nastreven van persoonlijke doelen, met specifieke aandacht voor de link tussen zelfregulatie en welbevinden.
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!