U bent hier

CHi-opleiding: Kennismaking en integratie van cognitief-gedragstherapeutische inzichten binnen de psycho-oncologie

Datum: 
18/01/2019 - 09:30 tot 16:30
Discipline: 
Psycholoog

Achtergrond: De diagnose en behandeling van kanker betekent een crisis in een mensenleven. Kanker kent meer en meer een chronisch verloop waardoor het vaak een blijvende inspanning vraagt voor de patiënt en zijn familie om hier mee om te gaan. Patiënten krijgen te maken met psychologische en emotionele klachten die ziektegerelateerd zijn en die kaderen in een verwerkingsproces. Onco-psychologen bieden support zowel op de eerste lijn als op de tweede lijn. Zij  kunnen door middel van kortdurende interventies een belangrijke rol spelen/steun bieden in het ondersteunen van de natuurlijke copingmechanismen.   Daarnaast komen ze in contact met patiënten die comorbiditeit hebben/ontwikkelen (angst, depressie, …) waardoor zowel het copingproces als de medische behandeling gecompliceerd kan worden.
Deze opleiding wil de deelnemers laten kennismaken met enkele basisprincipes van het gedragstherapeutisch werken. Naast dit kader worden er handvaten aangereikt om met specifieke problematieken  aan de slag te gaan. Gedurende de opleiding wordt het geleerde steeds afgestemd op het werken in een oncologische setting.
 

Prijs: 
300
Programma: 

EVALUATIEFORMULIER

Je zal kennismaken met het gedragstherapeutisch werkkader. Aan de hand van het KOP-model zullen we aantonen hoe kortdurende interventies kunnen opgesteld worden. Aan de hand van casussen demonstreren we gedragsanalyses met bijhorende  cognitieve herstructurering en de mogelijkheden/beperkingen binnen oncologie. Er wordt ingegaan op technieken om spanning te reduceren, maar ook om specifieke problemen zoals prikangst, claustrofobie, braakfobie, … en paniekaanvallen aan te pakken. We maken ook ruimte voor psycho-educatie binnen oncologie en gedragstherapeutisch werken met rouw.

Andere opleidingsdagen: 
01/02/2019 - 09:30 tot 16:30
15/02/2019 - 09:30 tot 16:30
Betalingsinformatie: 

Gelieve 300€ over te schrijven op de CHi-rekening: 778-5974378-09, met vermelding van uw naam en de code ‘CGT’

Sprekers: 
Tine Daeseleire
Psycholoog
Tine is licentiate in de psychologie, gedragstherapeute, geaggregeerde in de psychologie en gespecialiseerd in sociale psychologie, gezondheidspsychologie en preventie. Ze geeft als externe docent les aan de Katholieke Universiteit van Leuven (KULeuven) en de Universiteit Gent (Ugent) in de opleiding “Postgraduaat Gedragstherapie. Tine is tevens zaakvoerder van The Human Link.
Angelique Verzelen
Psycholoog
Angelique Verzelen is klinisch psycholoog. Zij werkte 12 jaar in het oncologisch support team van het Middelheim ziekenhuis. Zij beëindigde de opleiding gedragstherapie in 2012 aan de Ugent. Zij begeleidt cliënten in haar zelfstandige praktijk Magnolia en binnen The Human Link. Klinisch ligt haar expertise binnen de oncologie, stress- en angstproblematiek en de integratie van de existentiële benadering binnen een gedragstherapeutische setting. Zij is verbonden aan het Cedric-Hele Instituut en aan The Human Link. Zij geeft diverse trainingen inzake psycho-oncologie, stressbeheersing en existentiële thema’s zoals omgaan met rouw en verlies.
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!