U bent hier

CHi-congres: Over Drempels

Datum: 
17/12/2021 - 09:00 tot 15:00
Discipline: 
Arts, Assistent in de psychologie, Beleidsmedewerker, Coach, Coördinator, Datamanager, Diëtist, Docent, Ergotherapeut, Gezinswetenschapper, Kinesist, Onderzoeker, Pastoraal werker, Psycholoog, Seksuoloog, Sociaal werker, Verpleegkundig specialist, Verpleegkundige algemeen, Verzorgende/Zorgkundige, Vrijzinnig humanistisch consulent

EVALUATIEFORMULIER

Door de huidige omstandigheden zal het CHi-congres online doorgaan. De inschrijvingen zijn afgesloten. De lezingen zullen vanuit Lamot opgenomen worden en online te volgen voor de deelnemers.

Het Cédric Hèle instituut is enorm verheugd om prof. Lesley Fallowfield, prof. Marije van der Lee, prof. Paul Enzlin, dr. Erna Michiels en dr. Uus Knops te mogen verwelkomen als sprekers op het CHi-congres: 'Over drempels'. 

Tijdens het congres staan we stil bij hoe je als zorgverlener kan omgaan met je eigen drempels en grenzen.
Enkele specifieke drempels in de psychosociale oncologie rond e-health, consultaties op afstand, intimiteit en seksualiteit, levenseinde bij kinderen, omgaan met overlijden van patiënten … komen al zeker aan bod.

Het congres richt zich tot professionele zorgverleners en onderzoekers in de psychosociale oncologie. Indien u niet aanwezig kan zijn, maar wel de opname achteraf wenst, kan u via volgende pagina uw gegevens achterlaten. Deelnemers aan het congres, krijgen deze opname ook nadien beschikbaar. 

Voor verdere vragen, neem gerust contact via info [at] cedric-heleinstituut.be

Accreditatie wordt aangevraagd.

 

 

Programma: 

Het startuur is gewijzigd naar aanleiding van de online editie! 

Programma onder voorbehoud. Wijzigingen kunnen nog doorgevoerd worden.

9.00 - 9.05 u.           Verwelkoming 

9.05 - 9.45 u.           Over drempels in de psychosociale oncologie prof. Marije van der Lee

9.45 - 10.15 u.         About barriers in psychosocial oncology prof. Lesley Fallowfield

10.15 - 10.30 u.         Pauze

10.30 - 11.00 u.       Over e-health en consultaties op afstand  prof. Marije van der Lee

11.00 - 11.15 u.         Pauze

11.15 - 11.45 u.        Over seksualiteit en intimiteit prof. Paul Enzlin

11.45 - 12.30 u.        Lunch en posters

12.30 - 13.00 u.       Over levenseinde bij kinderen dr. Erna Michiels

13.00 - 13.15 u.         Pauze

13.15 - 13.45 u.       Over rouw en verlies als zorgverlener dr. Uus Knops

13.45 - 14.00 u.       Pauze

14.00 - 14.45 u.        Lezingen posters

  • De invloed van socio-economische ongelijkheden op kankeroverleving in België

                 Freija Verdoodt

  • De impact van ouderlijke (niet-)pijn-attentieve reacties op pijngedrag van kinderen bij kankergerelateerde pijnlijke procedures

                  Emma Rheel

  • Neuro-inflammatie en de associatie met cognitie, neuronale markers en perifere inflammatie na chemotherapie voor borstkanker

                   Gwen Schroyen 

14.45 - 14.55 u.        Uitreiking prijs ‘Meest verdienstelijk onderzoek in de psychosociale oncologie 2021’                                                        

14.55 - 15.00 u.        Afsluiting 

 

Betalingsinformatie: 

Gratis dankzij het Kankerplan. 

 

Sprekers: 
Prof. Lesley Fallowfield
Lesley Fallowfield is hoogleraar psycho-oncologie aan de Brighton & Sussex Medical School, University of Sussex, waar ze directeur is van de Sussex Health Outcomes Research & Education in Cancer (SHORE-C) groep. Prof. Fallowfield volgde oorspronkelijk een opleiding tot verpleegster in Guy's Hospital, Londen, maar deed daarna een BSc in Experimentele Psychologie in Sussex. In 1991 werd ze fulltime directeur van een Psychosociale Oncologie Groep en in 1997 kreeg ze de eerste Europese leerstoel psycho-oncologie van het University College in Londen. Haar onderzoeksinteresses zijn breed en omvatten het meten van de kwaliteit van leven in klinisch onderzoek met kankertherapie en de opleiding van communicatieve vaardigheden voor zorgverleners in de oncologie. Ze heeft meer dan 400 artikels en 3 leerboeken gepubliceerd. Ze geeft lezingen en trainingen over de hele wereld op het gebied van psychosociale oncologie, kwaliteit van leven assessment en communicatieve vaardigheden.
Prof. Marije van der Lee
Assistent in de psychologie
Psycholoog
Marije van der Lee werkt sinds 2007 bij het HDI. Naast gz-psycholoog is zij hoofd wetenschappelijk onderzoek. Ze is voorzitter van de internationale Fear of Cancer Recurrence groep van de International Psycho-Oncology Society en won onlangs de Hanneke de Haes award voor haar verdiensten in de psycho-oncologie. Per 3 juni 2020 is Marije benoemd tot bijzonder hoogleraar en bekleedt zij de leerstoel ‘Wat werkt voor wie in de psycho-oncologie’ bij Tilburg University. Ze wil klinische psycho-oncologische interventies in de komende vijf jaar personaliseren en beschikbaar maken voor alle kankerpatiënten die risico lopen op het ontwikkelen van complexe psychische stoornissen. Zo wil ze de kloof tussen onderzoek en praktijk verkleinen. In onderzoek (RCT’s) wordt er vaak gekeken naar homogene groepen met één probleem. De praktijk is echter veel complexer. Er is een betere vertaalslag nodig van onderzoek naar praktijk, waarbij behandelingen zoveel mogelijke evidence-based zijn, maar ook afgestemd op de persoon die voor je zit.
Prof. Paul Enzlin
Seksuoloog
Paul Enzlin (PhD) is orthopedagoog, seksuoloog en relatie- en gezinstherapeut. Als Programmadirecteur van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (IFSW, KU Leuven) is hij eindverantwoordelijke voor de opleiding Master in de seksuologie waarin hij vooral over de klinische seksuologie doceert. Hij is hoofd van het Centrum voor Klinische Seksuologie en Sekstherapie (CeKSS, UPC KU Leuven) waar hij klinisch actief is en heeft binnen de oncologie ervaring opgedaan op een afdeling gynaecologische oncologie (UZ Leuven). Hij is altijd blij met de uitdaging om anderen over de drempel te helpen om seksualiteit in de context van ziekte toch te bespreken.
Dr. Erna Michiels
Arts
Dr. Erna Michiels is werkzaam als kinderneuro-oncoloog en specialist kinderpalliatieve zorg in het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Haar werk in de kinderpalliatieve zorg is gestart in Antwerpen, bij het netwerk Palliatieve Hulpverlening Antwerpen. Sinds 2010 is zij als specialist kinderpalliatieve zorg werkzaam in Nederland, o.a. als voorzitter van de werkgroep palliatieve zorg van de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION). Zij heeft meerdere opleidingen kinderpalliatieve zorg gedaan in binnen- en buitenland, o.a. aan Harvard Medical School in Boston. Zij is initiatiefnemer en (mede)oprichter van de Kinder Comfort Teams in Rotterdam en Utrecht, en is nu hoofd van het Kinder Comfort Team in het Prinses Máxima Centrum. Zij heeft meerdere bestuursfuncties bekleed o.a. in Stichting PAL en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg in Nederland. Ze is tevens voorzitter van de werkgroep voor de herziening van de Nederlandse Richtlijn Kinderpalliatieve Zorg, begeleidt 3 onderzoekers in het veld van kinderpalliatieve zorg en geeft veelvuldig lessen en voordrachten over kinderpalliatieve zorg.
Dr. Uus Knops
Arts
Dr. Uus Knops werkt als psychiater en psychotherapeut ambulant in Gent en Terneuzen. Residentieel werk doet zij op interimbasis. Zij combineert haar praktijk met het auteurschap (Casper - een rouwboek, Op afstand nabij, Een klein afscheid). Ook is zij initiatiefnemer en bezieler van de verspreiding van Onumenten als nieuwe plaatsen om te rouwen. Je kan haar herbeluisteren in Touché en in Zwijgen is geen optie.
Freija Verdoodt
Freija Verdoodt is research team manager bij de Stichting Kankerregister. Ze begeleidt uiteenlopende onderzoeksprojecten, uitgevoerd door het Kankerregister zelf of in samenwerking met (inter)nationale organisaties, waarbij kankerregistratiegegevens gekoppeld worden met klinische en/of administratieve databanken.
Emma Rheel
Emma Rheel studeerde in 2017 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit Gent. Na haar studies kinesitherapie voltooide ze ook de Specifieke Lerarenopleiding Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Gent. Haar interesse in het werken met en het doen van onderzoek over kinderen evolueerde vanuit haar stages in verschillende domeinen binnen de opleiding kinesitherapie en het actief zijn als leidster in de scouts gedurende meerdere jaren. Daarnaast heeft haar masterscriptie over de invloed van elektronica op de fijnmotorische ontwikkeling bij kleuters haar interesse in deze materie vergroot. Sinds oktober 2018 werkt ze fulltime als doctoraatsonderzoeker binnen de onderzoeksgroep Pain in Motion (PAIN), en is ze verbonden aan het departement Fysiotherapie, Menselijke Fysiologie en Anatomie van de Vrije Universiteit Brussel en het departement Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent. Haar onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de rol van afleiding, pijnwetenschappelijke educatie en de rol van ouders in het begrijpen van veranderingen in het pijn en angstgeheugen van kinderen met chronische pijn.
Gwen Schroyen
Gwen Schroyen behaalde haar master in Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven, waarvan haar masterthesis een samenwerking was met de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is zij doctoraatsstudent aan de KU Leuven waar ze, in een multidisciplinair team, mogelijke neuroinflammatie en neurotoxiciteit na een behandeling voor borstkanker onderzoekt. Op deze manier probeert zij samen met haar collega’s van de ‘Kanker en het Brein’ focusgroep toekomstige therapieën te optimaliseren en zo de levenskwaliteit van overlevers te verhogen
Organisator: 
CHi
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!