U bent hier

Eindwerk psycho-oncologie 2016-2018: De input van psychosociale informatie en de (mogelijke) rol van de oncopsycholoog in de MOC: een gevalstudie

De zorgverleners binnen oncologie werken samen in multidisciplinaire teams (MDT) waarbij MDT-overleg een belangrijke tool is om de gepaste zorg te bepalen en te coördineren. Onderzoek toont aan dat het belangrijk is de focus van puur medische beslissingen te verschuiven naar meer patiëntgerichte benaderingen. Het meenemen van psychosociale factoren in de bespreking van de patiënt biedt een relevante meerwaarde in de besluitvorming. Onderzoek toont echter aan dat  psychosociale factoren nog niet standaard besproken worden tijdens het MDT-overleg. Niet-medische disciplines komen nauwelijks aan bod terwijl ze eigenlijk een belangrijke bijdrage kunnen leveren op het vlak van meedelen van psychosociale informatie.

In dit eindwerk gaan we op zoek naar de mogelijke redenen waarom psychosociale informatie zo weinig aan bod komt in de MOC. Daarnaast onderzoeken we welke de rol de oncopsycholoog kan innemen tijdens de MOC’s en hoe deze rol mogelijks beter zou kunnen ingevuld worden m.b.t. het delen van psychosociale informatie.

Onderzoeksopzet

Dit is een beschrijvend onderzoek. Aan de hand van observaties van de MOC’s binnen 1 regionaal ziekenhuis en semigestructureerde interviews van deelnemers aan diezelfde MOC’s werd gedetailleerde informatie verzameld.

Resultaten

Vooral medische disciplines hebben een actieve bijdrage aan de MOC met medische informatie. Niet-medische disciplines komen nauwelijks aan bod en psychosociale informatie wordt zelden gedeeld. Er worden zowel persoonlijke, professionele, organisatorische en systeemgerelateerde barrières waargenomen voor het niet meedelen van psychosociale informatie.

Klinische, maatschappelijke en/of wetenschappelijke relevantie

Het doel was de barrières in kaart brengen waarom psychosociale informatie zo weinig aan bod komt in de MOC. Dit onderzoek oppert dat de oncopsycholoog een belangrijke rol kan spelen in het vertegenwoordigen van psychosociale informatie in de MOC. Er is een multidisciplinaire samenwerking geobserveerd tussen de teamleden, zoals beoogt door de wetgeving. Het lijkt ons echter belangrijk te streven naar een interdisciplinaire vorm van samenwerken waar men een gezamenlijk doel formuleert en de expertise van de ander als complementair en waardevol beschouwd.

Auteur: 
Sophie Dhaene
X

Op de hoogte blijven van ons nieuws, onze artikels en opleidingen? Schrijf je snel in voor onze nieuwsbrief!